Απότομο φρένο για τις επιχειρήσεις στην ευρωζώνη τον Ιούνη

Πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο έπεσε η ζήτηση. Ωστόσο, για τέταρτο μήνα η επιχειρηματικότητα βρίσκεται πάνω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Απότομο φρένο για τις επιχειρήσεις στην ευρωζώνη τον Ιούνη

Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε απότομα αυτόν τον μήνα, καθώς η ζήτηση μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με έρευνα, με τον κλάδο των υπηρεσιών του μπλοκ να παρουσιάζει κάποια σημάδια εξασθένησης, ενώ η ύφεση στη μεταποίηση πήρε χειρότερη τροπή.

Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων νωρίτερα αυτό το μήνα και παρά τις προσδοκίες που διατυπώθηκαν σε δημοσκόπηση του Reuters για δύο ακόμη μειώσεις φέτος.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στο 50,8 αυτόν τον μήνα από το 52,2 του Μαΐου, διαψεύδοντας τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο στο 52,5.

Ωστόσο, ο Ιούνιος σηματοδότησε τον τέταρτο μήνα πάνω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

"Μήπως η ανάκαμψη στον τομέα της μεταποίησης τελειώνει πριν αρχίσει; Ο τομέας των υπηρεσιών συνεχίζει να κρατάει την ευρωζώνη στην επιφάνεια", δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.

Ο δείκτης PMI για τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών της νομισματικής ένωσης υποχώρησε στο 52,6 από 53,2. Η δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε άνοδο στο 53,5.

Η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Γερμανίας επιβραδύνθηκε επίσης τον Ιούνιο, με τον σύνθετο δείκτη παραγωγής του δείκτη υπευθύνων προμηθειών να πέφτει από το 52,4 του Μαΐου στο 50,6, στο χαμηλότερο επίπεδο δύο μηνών.

Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε από 53 τον Μάιο σε 51,7 τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας βραδύτερη και μέτρια αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο τέλος του δεύτερου τριμήνου και τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Νοέμβριο του 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v