Χαμηλότερα η εμπιστοσύνη στους 12 τον Ιανουάριο

Πτώση κατέγραψαν τόσο η καταναλωτική όσο και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι ανησυχίες για τον πόλεμο στο Ιράκ ”συγκρατούν” την ανάκαμψη της περιοχής.

Χαμηλότερα η εμπιστοσύνη στους 12 τον Ιανουάριο
Αρνητικά είναι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούν στην υποχώρηση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο στην ευρωζώνη, κυρίως εξαιτίας των ανησυχιών για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε 0,2% στο 98,4 τον Ιανουάριο από το 98,6 του προηγούμενου μήνα. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι το ποσοστό θα παραμείνει αμετάβλητο.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πεντέμισι ετών, διαμορφούμενη στο –17 από το –16 του Δεκεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα σημείωνε κάποια βελτίωση ύστερα από την μετριοπαθή –έστω- αύξηση του γερμανικού Ifo στις αρχές της εβδομάδας.

Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη παραμένει ευμετάβλητη, καθώς οι επιχειρήσεις ακυρώνουν τα σχέδια για επενδύσεις αλλά και τις παραγγελίες τους, εν μέσω έντονων ανησυχιών για τον πόλεμο στο Ιράκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v