Βρετανία: Βγήκε... μεροκάματο από insiders ποντάροντας για τις κάλπες

Ανθρωποι κοντά στον Σούνακ, από υποψήφιοι βουλευτές έως ο προσωπικός του φρουρός, πόνταραν αρκετές στερλίνες λίγο πριν προκηρυχθούν εκλογές.

Βρετανία: Βγήκε... μεροκάματο από insiders ποντάροντας για τις κάλπες

Ασυνήθιστη έκρηξη στοιχημάτων για κάλπες τον Ιούλιο προηγήθηκε της ανακοίνωσης του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ για προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα, όπως δείχνει ανάλυση των δεδομένων της αγοράς από τους Financial Times.

Τα στοιχεία από το Betfair Exchange ενισχύουν τις ανησυχίες για ύπαρξη «πολιτικών τζογαδόρων» που διέδωσαν εμπιστευτικές πληροφορίες ότι θα στηθούν κάλπες στις 4 Ιουλίου.

Σε πολλές χιλιάδες λίρες ανήλθε ο στοιχηματισμός την προηγουμένη της προκήρυξης, δηλαδή στις 21 Μαΐου, όταν οι πιθανότητες για προκήρυξη εκλογών τον Ιούλιο κινούνταν κάτω από 25%.

Ο Σουνάκ έλεγε επί μήνες ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2024, χωρίς να προσδιορίσει ημερομηνία. Οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές «έβλεπαν» φθινόπωρο.

Το στοιχηματικό σκάνδαλο που χτυπά τους Τόρις εντάθηκε σήμερα Πέμπτη, όταν το κόμμα επιβεβαίωσε ότι ο Τόνι Λι, διευθυντής της εκστρατείας των Συντηρητικών, είχε πάρει άδεια.

Η σύζυγός του Λόρα Σάντερς, υποψήφια στο Μπρίστολ, βρίσκεται υπό έρευνα από την Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών για στοιχήματα που αφορούν τον χρόνο των εκλογών.

Οι Εργατικοί επιδιώκουν να επωφεληθούν από το σκάνδαλο και ο ηγέτης τους Κιρ Στάρμερ ζήτησε την αποπομπή της Σάντερς από τα ψηφοδέλτια.

Ο Κρεγκ Γουίλιαμς, ο στενότερος κοινοβουλευτικός βοηθός του Σουνάκ, έχει ήδη παραδεχτεί ότι έβαλε στοίχημα 100 λίρες για την ημερομηνία των εκλογών, τρεις μέρες πριν προκηρυχθούν. Αστυνομικός που υπηρετούσε στην προστασία του πρωθυπουργού συνελήφθη τη Δευτέρα με την κατηγορία ότι έβαλε παρόμοιο στοίχημα.

Οι μεγάλες εταιρείες στοιχημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα, επικαλούμενες εν εξελίξει έρευνα της Επιτροπής Τυχερών Παιχνιδιών για πιθανή ανάρμοστη συμπεριφορά.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του Betfair Exchange, οι FT διαπίστωσαν ότι πριν από τις 20 Μαΐου, δύο μέρες πριν από την αιφνίδια ανακοίνωση Σούνακ για εκλογές, είχαν πονταριστεί 5.900 στερλίνες για εκλογές εντός Ιουλίου.

Στις 20 Μαΐου, στοιχηματίστηκαν επιπλέον 689 στερλίνες, από τις οποίες οι 398 αφορούν ένα στοίχημα, άγνωστου παίκτη, με απόδοση κέρδους 2.784 στερλινών.

Το πρωί της 21ης Μαΐου, ο λόρδος Ντάνιελ Φίνκελσταϊν είπε στο ραδιόφωνο ότι άκουσε «από κυβερνητικούς κύκλους» πως έρχονται εκλογές τον Ιούλιο, αν και εξέφρασε την προσωπική άποψη ότι θα γίνουν το φθινόπωρο.

Άλλες 5.483 λίρες πονταρίστηκαν εκείνη την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μεγάλων στοιχημάτων, με αποδόσεις έως και 5.800 λίρες.

Τότε υπήρξαν στοιχήματα που έφτασαν τις 850 λίρες, ενώ πριν από τις 20 Μαΐου μόνο δύο ξεπερνούσαν τις 200 λίρες.

Οι πιθανότητες το πρωί της 21ης Μαΐου έδιναν μία στις οκτώ πιθανότητες για εκλογές Ιουλίου.

Μέχρι το επόμενο πρωί στις 22 Μαΐου, οι αποδόσεις είχαν περιοριστεί σε μία στις πέντε πιθανότητες, καθώς οι φήμες άρχισαν να οργιάζουν στο Γουέστμινστερ. Μέχρι το μεσημέρι, η πιθανότητα είχε εκτοξευθεί στο 50%, ενώ όταν ο Σούνακ ανέβαινε στο βήμα υπό βροχή για να προκηρύξει εκλογές, έφτασαν το 98%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v