Ιταλία: Μεγαλύτερες δημοσιονομικές εξουσίες στις περιφέρειες

Οι Βρυξέλλες και η Τράπεζα της Ιταλίας έχουν προειδοποιήσει ότι η ενίσχυση της δημοσιονομικής αυτονομίας των περιφερειών μπορεί να επιβαρύνει τα ταμεία της χώρας.

Ιταλία: Μεγαλύτερες δημοσιονομικές εξουσίες στις περιφέρειες

Το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που ανοίγει το δρόμο για την εκχώρηση δημοσιονομικών εξουσιών στις περιφερειακές κυβερνήσεις, σε μια κίνηση που οι επικριτές της προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στα εύθραυστα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Η αμφιλεγόμενη νομοθεσία προωθήθηκε από την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, η οποία αποτελεί μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού του πρωθυπουργού Τζορτζία Μελόνι, και εγκρίθηκε το πρωί της Τετάρτης μετά από ολονύχτια κοινοβουλευτική συζήτηση.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το νομοσχέδιο καθορίζει τη διαδικασία μέσω της οποίας οι περιφερειακές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία στη δαπάνη των φορολογικών εσόδων.

Ενώ το σχέδιο αυτονομίας προορίζεται να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, η Τράπεζα της Ιταλίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν προειδοποιήσει ότι περισσότερος δημοσιονομικός φεντεραλισμός στην Ιταλία θα μπορούσε να επιβαρύνει σημαντικά τα ταμεία της χώρας.

«Ο κίνδυνος αυτή η διαδικασία να οδηγήσει σε μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στον δημόσιο προϋπολογισμό δεν μπορεί να αγνοηθεί», προειδοποίησε η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας πέρυσι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία την Τετάρτη προειδοποίησε τη Ρώμη για πολύ υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, στο παρελθόν είχε εκφράσει επίσης ανησυχίες για αυτή τη μεταρρύθμιση, η οποία είπε ότι «κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα της κυβέρνησης να ελέγχει τις δημόσιες δαπάνες».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v