Πόσα δισ. θα κοστίσει στη γαλλική οικονομία το ξεπούλημα των ομολόγων

Εκτοξεύει τα spread η προσφυγή Μακρόν σε εκλογές και η διαφαινόμενη νέα ήττα του. Οι υπολογισμοί εκτινάσσουν τις απώλειες από 800 εκατ. ευρώ έως 10 δισ. σε βάθος χρόνου, σε μια θεωρητική αλλά άκρως ενδεικτική υπόθεση εργασίας.

Πόσα δισ. θα κοστίσει στη γαλλική οικονομία το ξεπούλημα των ομολόγων

Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας εκτιμά ότι το ξεπούλημα των ομολόγων της χώρας μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν θα κοστίσει στο κράτος περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, εάν η υψηλότερη τιμή δανεισμού διατηρηθεί για ένα χρόνο.

Ο υπολογισμός βασίζεται σε αύξηση μεταξύ 25 και 30 μονάδων βάσης στο ασφάλιστρο (premium) για το κόστος δανεισμού της Γαλλίας έναντι της Γερμανίας, μετά την προκήρυξη των εκλογών στις 9 Ιουνίου.

Μετά από πέντε χρόνια το πρόσθετο κόστος θα ήταν περίπου 4 με 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, και από 9 έως 10 δισ. ευρώ εάν η ίδια συνθήκη συνεχιζόταν για 10 χρόνια, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο, εξηγεί το Bloomberg, ο υπολογισμός είναι θεωρητικός καθώς προϋποθέτει σταθερότητα στην αύξηση σε σχέση με τη Γερμανία σε διαφορετικούς χρονικούς ορίζοντες. Εάν το spread επέστρεφε γρήγορα στα προ της προκήρυξης εκλογών επίπεδα, ο αντίκτυπος θα ήταν πολύ μικρότερος, εκτιμούν οι αξιωματούχοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v