Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

taz: Πιο σκληρή στάση στο μεταναστευτικό στην Ελλάδα

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη φάση. Ο βαθμός ετοιμότητας θα πρέπει να ενταθεί», δήλωσε ο νέος υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος. «Αυτό δεν σημαίνει τίποτα το θετικό για όσους αναζητούν προστασία», σχολιάζει η εφημερίδα του Βερολίνου.

taz: Πιο σκληρή στάση στο μεταναστευτικό στην Ελλάδα

Τον Νίκο Παναγιωτόπουλο επέλεξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να αναλάβει τα ηνία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου από τον Δημήτρη Καιρίδη.

Ο Παναγιωτόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η Ευρώπη βρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη φάση» και ως εκ τούτου «ο βαθμός ετοιμότητας θα πρέπει να ενταθεί αναλόγως με τις συγκυρίες».

«Αυτό δεν σημαίνει τίποτα το θετικό για όσους αναζητούν προστασία», σχολιάζει η tageszeitung. «Ο 58χρονος νομικός από την Καβάλα θεωρείται υποστηρικτής μίας σκληρής μεταναστευτικής και προσφυγικής πολιτικής. […] Και σύμφωνα με τους παρατηρητές ο Μητσοτάκης θέλει με την επιλογή αυτή να ενισχύσει το δεξιό προφίλ της κυβέρνησής του εξαιτίας και των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών – όπου η ΝΔ υπέστη απώλειες, ενώ ταυτοχρόνως οι παρατάξεις δεξιότερα της ΝΔ ενισχύθηκαν».

Η εφημερίδα του Βερολίνου εκτιμά πως «ο Παναγιωτόπουλος θα υιοθετήσει μία πιο σκληρή στάση. Ο προκάτοχός του, ο Δημήτρης Καιρίδης, που ανήκει στη φιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ, είχε αναλάβει τα καθήκοντά του 13 ημέρες μετά το καταστροφικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, στο οποίο πνίγηκαν πιθανώς 600 περίπου πρόσφυγες. […]

Οι έρευνες είναι ακόμη υπό εξέλιξη, χωρίς να έχει διαπιστωθεί εάν η Ελληνική Ακτοφυλακή ήταν συνυπεύθυνη για την τραγωδία στην Πύλο, αντί να προσπαθήσει να την αποτρέψει. Επιπλέον, η Ελλάδα διαπομπεύεται εδώ και καιρό στην ΕΕ, μεταξύ άλλων επειδή φέρεται να προβαίνει σε παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, στέλνοντάς τους εκτός επικράτειας ΕΕ».

Η απόφαση-σταθμός του Δικαστηρίου της ΕΕ 

Την ίδια στιγμή, σε μία απόφαση σταθμό το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής (ΔΕΕ) έκρινε πως, εάν κάποιος έχει λάβει καθεστώς πρόσφυγα από ένα κράτος-μέλος, αυτό δεν συνεπάγεται την αυτόματη αναγνώριση αντίστοιχου καθεστώτος σε άλλη χώρα της ΕΕ.

«Από το 2022 τα γερμανικά διοικητικά δικαστήρια κρίνουν πως οι πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο δεν επιτρέπεται κατά κανόνα να στέλνονται πίσω στην Ελλάδα, καθώς εκεί δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες (να έχουν δηλαδή "κρεβάτι, ψωμί και σαπούνι”)», επισημαίνει το RND.

«Ωστόσο παρέμενε ανοιχτό το εξής ερώτημα: θα επαναληφθούν στη Γερμανία οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου ή το ελληνικό καθεστώς θα ισχύσει και στη Γερμανία;

[…] Το ΔΕΕ απεφάνθη τώρα πως η χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα δεν ισχύει αυτομάτως και για τις γερμανικές αρχές, […] οι οποίες υποχρεούνται μονάχα να λάβουν υπόψιν το σκεπτικό της ελληνικής απόφασης».

Το γερμανικό δίκτυο στέκεται επιπλέον και στις συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα:

«Όποιος αναγνωρίζεται ως πρόσφυγας στην Ελλάδα, μένει συνήθως άστεγος. Το δικαίωμα στέγασης σε έναν κρατικό καταυλισμό υφίσταται μονάχα έως την αναγνώριση του καθεστώτος πρόσφυγα. Εξαιτίας της υψηλής ανεργίας και επειδή είναι ελάχιστοι οι πρόσφυγες που μιλούν ελληνικά, είναι πολύ δύσκολο γι' αυτούς να βρουν δουλειά και εν συνεχεία να νοικιάσουν κάποιο διαμέρισμα. Κατά τα πρώτα δύο χρόνια δεν υπάρχει εξάλλου και καμία οικονομική στήριξη για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v