Στο στόχαστρο των Βρυξελλών η Γαλλία για το δημοσιονομικό έλλειμμα

Περιπλέκεται η προεκλογική εκστρατεία. Βαρίδι το χρέος για την επόμενη κυβέρνηση. Ιταλία και ακόμη 5 χώρες στον κατάλογο για υπερβολικό έλλειμμα που ανακοινώνεται σήμερα.

Στο στόχαστρο των Βρυξελλών η Γαλλία για το δημοσιονομικό έλλειμμα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιπλήξει τη Γαλλία για παραβίαση των κανόνων του μπλοκ για το έλλειμμα και το χρέος, ενεργοποιώντας μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε επαχθή πρόστιμα και να περιπλέξει τις προτεραιότητες της προεκλογικής εκστρατείας λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας στις βουλευτικές εκλογές.

Οπως θυμίζει το Bloomberg, οι κανόνες της ΕΕ περιλαμβάνουν αυστηρά μέτρα για τα κράτη με χρέος υψηλότερο από το 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 3%. Το έλλειμμα της Γαλλίας ήταν 5,5% πέρυσι, με το χρέος να ανέρχεται περίπου στο 111% του ΑΕΠ.

Το χρέος θα περιορίσει τη δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει μια σειρά από υποσχέσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν μείωση των φορολογικών εσόδων ή αναίρεση των φιλικών προς την αγορά συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων. Ο Εμανουέλ Μακρόν - μαζί με τη Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού - θα είναι επίσης επιφυλακτικοί να κάνουν οτιδήποτε που θα τρομάξει περαιτέρω τις αγορές, οι οποίες βρίσκονται σε αναταραχή από τότε που ο πρόεδρος προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές πριν από μία εβδομάδα.

"Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα αποτελέσουν τα όρια σε ό,τι σχεδιάζει να κάνει ο Εθνικός Συναγερμός", δήλωσε την Τρίτη η Famke Krumbmüller, επικεφαλής γεωστρατηγικής EMEIA στην EY. "Όποιος κι αν είναι στην εξουσία θα περιοριστεί από το πώς αντιδρούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές στο πρόγραμμά του".

Η Γαλλία δεν είναι η μόνη που βρίσκεται στον κατάλογο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος που πρόκειται να ανακοινωθεί σήμερα. Ένα πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα δήλωσε στο Bloomberg την Τρίτη ότι θα περιλαμβάνει επίσης την Ιταλία και άλλες πέντε χώρες. Ακόμα, η Ισπανία και άλλες τρεις χώρες που παραβίασαν το όριο του 3% γλίτωσαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v