Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς εξοπλίζει η Ρωσία τα εργοστάσια ντριμπλάροντας τις κυρώσεις

Το σκιώδες δίκτυο προμηθευτών και μεσαζόντων που εξασφαλίζει στη Μόσχα, κυρίως μέσω Κίνας, μηχανήματα υψηλής ακριβείας για την κατασκευή πολεμικού υλικού.

Πώς εξοπλίζει η Ρωσία τα εργοστάσια ντριμπλάροντας τις κυρώσεις

Η Ρωσία "ψάχνει" στην Κίνα για αγορά μεταχειρισμένων εργαλειομηχανών που είναι χρήσιμα στην κατασκευή και βελτίωση οπλικών συστημάτων, χρησιμοποιώντας σκιώδη δίκτυα αγοραστών. Στόχος της ρωσικής κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει τον αναγκαίο εξοπλισμό για να αυξήσει την παραγωγή όπλων.

Οι δραστηριότητες, που εκτελούνται μέσω δικτύων αδιαφανών εταιρειών, αξιοποιούν ένα απόθεμα παλαιότερων εργαλειομηχανών υψηλής τεχνολογίας, κατασκευασμένων από δυτικές εταιρείες, που παραμένουν στην Κίνα.

Το Κέντρο Προηγμένων Αμυντικών Μελετών (C4ADS), ένα think tank με έδρα την Ουάσιγκτον, αποκάλυψε το μυστικό, σκιώδες εμπόριο. Ο Allen Maggard, ο αναλυτής του C4ADS που ηγήθηκε της έκθεσης για τις εργαλειομηχανές, είπε ότι οι κατασκευαστές όπλων της Ρωσίας «προσπαθούν να επεκτείνουν τις παραγωγικές τους δυνατότητες χρησιμοποιώντας ό,τι μπορούν».

Το σκιώδες δίκτυο

Ένα σκιώδες δίκτυο, που προσδιορίστηκε από το C4ADS και επαληθεύτηκε από τους Financial Times, βασίζεται σε μια εταιρεία με έδρα τη Μόσχα που ονομάζεται AMG, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η AMG αύξησε τις εισαγωγές εργαλείων υπολογιστικού ελέγχου (CNC) που κατασκευάζονται από την Tsugami, μια ιαπωνική εταιρεία κατασκευής εργαλειομηχανών υψηλής τεχνολογίας με έδρα το Τόκιο. Τα εργαλεία CNC είναι απαραίτητα για την αμυντική βιομηχανία, επειδή επιτρέπουν αυτοματοποιημένο χειρισμό υψηλής ακρίβειας και ταχύτητας.

Τα δημόσια αρχεία δείχνουν ότι η AMG έχει συνάψει συμβόλαια για την απόκτηση εργαλειομηχανών για λογαριασμό της Kometa, μιας εταιρείας που αναπτύσσει οπλικά συστήματα για τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων αμυντικών συστημάτων κατά βαλλιστικών πυραύλων.

Οι μηχανές Tsugami έχουν εντοπιστεί σε χρήση σε διάφορες ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ο Σεργκέι Σόιγκου, πρώην υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση τον Μάρτιο μπροστά από μια μηχανή Tsugami, σε ένα εργοστάσιο στο Αλτάι, που κατασκευάζει εξαρτήματα για πυραύλους Κρουζ.

Τελωνειακά έγγραφα αποδεικνύουν ότι η AMG αγόρασε εξοπλισμό Tsugami αξίας περίπου 600.000 δολαρίων το 2021 από επίσημο Ιάπωνα προμηθευτή. Στη συνέχεια, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι συναλλαγές αυτές εκτινάχθηκαν στα 50 εκατομμύρια δολάρια το 2023. Όλη η αύξηση συσχετίζεται με δύο σκιώδεις μεσάζοντες.

Οι  μεσάζοντες

Ο πρώτος σκιώδης μεσάζων, η Amegino, έχει έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο ιστότοπός της φιλοξενήθηκε αρχικά σε διακομιστές στη Ρωσία. Ο ιδιοκτήτης της είναι ο Andrey Mironov, σύμφωνα με την Diligencia, μια επιχείρηση παροχής εταιρικών πληροφοριών. Δεν υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες για το ιστορικό του επιχειρηματία.

Ο δεύτερος  μεσάζων είναι η ELE Technology, η οποία παρουσιάζεται δόλια ως «τμήμα της Gray Machinery Company», ενός διανομέα εργαλειομηχανών στις ΗΠΑ. Ο ιστότοπος της ELE ισχυρίζεται ότι διαθέτει αποθήκη στο Ιλινόις. Ο ιστότοπος ισχυρίζεται ότι ο Glenn και ο Jared Gray, δύο έμπειροι έμποροι CNC των ΗΠΑ, είναι μέλη της ομάδας τους.

Αλλά η τεχνολογία της ELE παράγεται στην πραγματικότητα 7.800 μίλια μακριά, στη Shenzhen της Κίνας. Ο Γκλεν Γκρέι, του οποίου η πλήρης βιογραφία και εικόνα είναι αναρτημένη στον ιστότοπο ELE, είπε στους FT ότι δεν γνώριζε τίποτα για την εταιρεία.

Οι αναρτήσεις στον ιστότοπο και το παλιό διαφημιστικό υλικό υποδηλώνουν ότι η ELE διευθύνεται από έναν Κινέζο έμπορο ηλεκτρονικών ειδών που ονομάζεται Benson Zeng. Ο Ζενγκ δεν έχει απαντήσει σε αιτήματα των ερευνητών για σχολιασμό των προαναφερομένων.

Η Tsugami δήλωσε στους FT ότι δεν έχει προμηθεύσει κανένα προϊόν της απευθείας στην ELE. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ELE, αυτή τη στιγμή πουλάει δύο μεταχειρισμένα μηχανήματα Tsugami, τα οποία κατασκευάστηκαν το 2001 και το 2005.

Ο ρόλος των δύο εταιρειών

Οι δύο εταιρείες έχουν διαφορετικούς ρόλους στο σύστημα προμηθειών της Ρωσίας. Η Amegino είναι ένας μεσάζων, ο οποίος αναθέτει σε Κινέζους προμηθευτές όπως η ELE να αποστέλλουν προϊόντα στη Ρωσία από την Κίνα. Και οι δύο συνεργάστηκαν: έγγραφα που εξασφάλισε το C4ADS δείχνουν ότι η Amegino φρόντισε η ELE να στείλει εμπορεύματα αξίας 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία στις αρχές του 2023.

Η Tsugami έχει παρουσία στην κινεζική αγορά για περίπου 20 χρόνια. Υπάρχουν περισσότερες από 100.000 μηχανές Tsugami στην Κίνα από τις 200.000 σε όλο τον κόσμο. Είναι μια δεξαμενή μηχανών που μπήκε στο στόχαστρο της Μόσχας από τότε που οι επίσημοι πωλητές μηχανών Tsugami αποσύρθηκαν από τη Ρωσία το 2022 λόγω των κυρώσεων.

Μια ακόμη εταιρεία του δικτύου

Τα τελωνειακά αρχεία δείχνουν ότι μια άλλη ρωσική εταιρεία, η UMIC, έχει προμηθευτεί εργαλειομηχανές και ανταλλακτικά αξίας 2,9 εκατ. δολαρίων τα οποία κατασκευάζονται σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ελβετία. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο εξοπλισμός αποστέλλονταν από την Κίνα και αγοράστηκε σε γιουάν μέσω εμπορικών εταίρων με έδρα την Κίνα.

Σε αντίθεση με την AMG, η UMIC δεν έχει περιληφθεί στον κατάλογο τω κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Η ιδιοκτήτρια της UMIC, Yulia Karpova, μοιράζεται επώνυμο και αριθμό τηλεφώνου με τον Evgeny Karpov, τον ιδιοκτήτη της AMG.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v