Τράπεζες: Κίνδυνος παγκόσμιας επιμόλυνσης από την πολιτική αστάθεια στη Γαλλία

Με ξένες απαιτήσεις $2 τρισ. στους ισολογισμούς τους, οι γαλλικές τράπεζες είναι τέταρτες παγκοσμίως στη χορήγηση δανείων. Παράλληλα, ξεπερνούν το 1 τρισ. τα γαλλικά χρέη προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Δικαίως λοιπόν η ματιά όλων στην πολιτικο-οικονομική αναταραχή στη χώρα.

Τράπεζες: Κίνδυνος παγκόσμιας επιμόλυνσης από την πολιτική αστάθεια στη Γαλλία

Οι γαλλικές τράπεζες κατέχουν πολύ υψηλή θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους δανειστές παγκοσμίως και κατά συνέπεια εγκυμονούν τον κίνδυνο να καταστούν φορείς εξαγωγής αστάθειας, στον απόηχο των πολιτικο-οικονομικών εξελίξεων στη χώρα.

Η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διεξαγάγει πρόωρες βουλευτικές εκλογές αυξάνει τον κίνδυνο εγχώριας οικονομικής αστάθειας. Η διεθνής δυναμική των γαλλικών τραπεζών ενέχει το ρίσκο να προκληθεί παγκόσμια αστάθεια, εξηγεί το Bloomberg.

Οι τράπεζες της Γαλλίας είναι οι τέταρτοι μεγαλύτεροι διεθνείς δανειστές, πίσω από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, με ξένες απαιτήσεις σχεδόν 2 τρισ. δολαρίων στους ισολογισμούς τους, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Οι τράπεζες της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας είναι παράλληλα οι κύριοι δανειστές προς τη Γαλλία. Η Βρετανία προηγείται με δάνεια περίπου 400 δισ. δολ. και οι υπόλοιπες χώρες με 200 δισ. δολ. η καθεμία.

Από την άλλη, ο μεγαλύτερος οφειλέτης των γαλλικών τραπεζών είναι οι ΗΠΑ, με δάνεια άνω των 500 δισ. δολαρίων, ενώ ακολουθούν η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Γερμανία. Πρόκειται για αριθμούς διόλου ευκαταφρόνητους, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οικονομική αναταραχή και πέραν της γαλλικής επικράτειας, εφόσον τα δάνεια δεν επιστραφούν ή αποπληρωθούν.

Περίπου τα μισά από τα διεθνή δάνεια των γαλλικών τραπεζών είναι σε ευρώ, και τα άλλα μισά κυρίως σε δολάρια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v