Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Oυγγαρία στηρίζει την υποψηφιότητα Ρούτε για την ηγεσία του ΝΑΤΟ

Ο Ρούτε «επιβεβαίωσε» ότι εάν γίνει γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, η Ουγγαρία δεν θα είναι υποχρεωμένη να συμμετέχει στις δραστηριότητες της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Όρμπαν.

H Oυγγαρία στηρίζει την υποψηφιότητα Ρούτε για την ηγεσία του ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ 'Ορμπαν, ο οποίος αντιτίθετο έως τώρα στον διορισμό του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, αποφάσισε τελικά να συμφωνήσει στην υποψηφιότητα αυτή μετά τις απαραίτητες εγγυήσεις που έλαβε.

Ο Ρούτε «επιβεβαίωσε» ότι εάν γίνει γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, η Ουγγαρία δεν θα είναι υποχρεωμένη να συμμετέχει στις δραστηριότητες της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ουκρανία, και «δεδομένης αυτής της δέσμευσης, η Ουγγαρία είναι έτοιμη να τον υποστηρίξει», δήλωσε ο 'Ορμπαν με μήνυμά του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Ολλανδός πρωθυπουργός υποσχέθηκε να δώσει στον Όρμπαν τη δυνατότητα εξαίρεσης από τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ που στηρίζουν την Ουκρανία, εάν γίνει Γενικός Γραμματέας της στρατιωτικής συμμαχίας.

Ο Ρούτε και ο Όρμπαν, οι οποίοι έχουν συγκρουστεί αρκετές φορές στο παρελθόν, συναντήθηκαν στο περιθώριο δείπνου των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες το βράδυ της Δευτέρας, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι το εμπόδιο της Βουδαπέστης στον διορισμό του στο ΝΑΤΟ -που απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των μελών της συμμαχίας- θα μπορούσε σύντομα να αρθεί.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι υπό τη θητεία του, η Ουγγαρία θα έχει το δικαίωμα να εξαιρεθεί από τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ που αφορούν την υποστήριξη της Ουκρανίας και οι οποίες λαμβάνουν χώρα εκτός της επικράτειας των μελών του, σύμφωνα με δύο άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.

Ο Όρμπαν έχει από καιρό ταχθεί κατά της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v