Kαμπανάκι Goldman Sachs: Στο 120% το γαλλικό χρέος αν νικήσει η Λεπέν

Μόνο το status quo θα μειώσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ, εκτιμά η τράπεζα. «Οι δύο επικρατέστεροι νικητές, η αριστερά ή η αρκοδεξιά, αντιπροσωπεύουν κινδύνους δημοσιονομικού εκτροχιασμού». Οι θέσεις των κομμάτων και το πιθανό στρογγύλεμα.

Kαμπανάκι Goldman Sachs: Στο 120% το γαλλικό χρέος αν νικήσει η Λεπέν

Το εθνικό χρέος της Γαλλίας θα πάρει την ανιούσα εάν η Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, προειδοποίησε η Goldman Sachs.

Η ακροδεξιά στην εξουσία θα οδηγήσει σε σημαντική δημοσιονομική επέκταση, προβλέπει η μεγάλη επενδυτική τράπεζα, φέρνοντας τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ της Γαλλίας στο 120% έως το 2027. Αυτό υπογραμμίζει και τις τρέχουσες αναταράξεις που κλυδωνίζουν τις γαλλικές κεφαλαιαγορές, σημειώνει ο Guardian.

Αντίθετα, αν οι εκλογές δεν αλλάξουν το status quo, το χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 113% του ΑΕΠ το 2027, εκτιμά η Goldman.

Επιπλέον, αν η Γαλλία μείνει με ένα εκκρεμές κοινοβούλιο που δεν θα επιτρέπει σε καμία πολιτική ομάδα να εγκρίνει μέτρα φορολογίας ή δαπανών, το χρέος μπορεί να αυξηθεί στο 116% του ΑΕΠ.

Η Goldman επισημαίνει ότι οι πολιτικές ομάδες έχουν αρχίσει να περιγράφουν τις πλατφόρμες οικονομικής πολιτικής τους:

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τόσο ο αριστερός συνασπισμός όσο και η ακροδεξιά αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση του 2023 που αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά δήλωσε ότι η επανεξέταση του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν θα ήταν «πρώτη προτεραιότητα» και μάλλον θα ερχόταν σε «μεταγενέστερο στάδιο».

Όσον αφορά τους φόρους, τόσο ο αριστερός συνασπισμός όσο και η ακροδεξιά υποστηρίζουν τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια και τα τρόφιμα, καθώς και την εκ νέου εισαγωγή φόρου περιουσίας. Την ίδια στιγμή, η σημερινή κυβέρνηση και η κεντροδεξιά έχουν δεσμευτεί να μην αυξήσουν τους φόρους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η Γαλλία έχει σημειώσει κάποια πρόοδο στη μείωση του δημόσιου χρέους της τα τελευταία χρόνια. Το 2023 ήταν 110,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία INSEE, από 114,9% το 2020.

Η Goldman προειδοποιεί ότι η τρέχουσα πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να βλάψει τις γαλλικές δημοσιονομικές προοπτικές, εάν οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος δανεισμού για το Παρίσι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v