Γαλλία: «Η χώρα πάει στα... σκυλιά»

Στρέφεται στα άκρα δεξιά και την αριστερά το εκλογικό σώμα, δημιουργώντας ασφυκτική πίεση στο κεντρώο κόμμα Μακρόν. Ολοι έχουν στο στόχαστρο τη... θέση του.

Γαλλία: «Η χώρα πάει στα... σκυλιά»
Μπρουνό Λεμέρ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας

Σε βαθιά κρίση βρίσκεται η Γαλλία καθώς οδεύει για τις εκλογές που προκήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν. Οπως γράφει το Politico, ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ -πυλώνας του φιλελεύθερου κόμματος του Μακρόν- κέρδισε το... βραβείο για την πιο αποκαλυπτική διάγνωση σε μια στάση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη βόρεια Γαλλία, όπου η Le Figaro γράφει ότι είπε πως «η χώρα πάει στα σκυλιά».

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που αντιμετωπίζει η γαλλική πολιτική, τελικά, είναι ποιος θα καλύψει το τεράστιο κενό στο πολιτικό κέντρο, όταν τελειώσει η προεδρία του Μακρόν το 2027.

Ο κεντρώος συνασπισμός του Γάλλου προέδρου κινδυνεύει να εξαφανιστεί στις εκλογές δύο γύρων -στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου- τόσο από την αριστερά όσο και από την ακροδεξιά. Οι σύμμαχοι του προέδρου, εν τω μεταξύ, φαίνεται να επιδιώκουν μια στρατηγική εξόδου και όχι τη δόξα από μια τελευταία προσπάθεια.

Αιχμηρά σχόλια για τον Γάλλο πρόεδρο, που κάποτε μόνο ψιθύριζαν, τώρα εκφράζονται ανοιχτά. Ο πιστός του Μακρόν, Λεμέρ, είπε ότι ο ηγέτης έλαβε την απόφαση να διαλύσει το κοινοβούλιο μόνος -και ότι η επιλογή «έχει δημιουργήσει, στη χώρα μας, στον γαλλικό λαό, παντού, άγχος, παρεξηγήσεις και μερικές φορές θυμό».

Αυτή είναι μια αναμφισβήτητα αντιφατική νότα από τον Λεμέρ, ο οποίος μόλις πριν από εβδομάδες φέρεται να είναι ο υποψήφιος του Μακρόν για τη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών στην ΕΕ, για να προωθήσει τη βιομηχανική ατζέντα της χώρας στις Βρυξέλλες.

Ο Μακρόν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για επανεκλογή και αρκετοί εταίροι του συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Gabriel Attal, του πρώην πρωθυπουργού Édouard Philippe και του υπουργού Εσωτερικών Gérald Darmanin, έχουν στο στόχαστρο τη θέση του.

Τώρα, με το πολιτικό κέντρο να διαλύεται, κάποιοι ακολουθούν τον δικό τους δρόμο. Εν τω μεταξύ, το απόλυτο βραβείο -η προεδρία- φαίνεται όλο και πιο μακριά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v