Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι έταξε ο Ρούτε στον Ορμπαν για να τον στηρίξει για ΓΓ του ΝΑΤΟ

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός έχει συνομιλίες με τον Ούγγρο ομόλογό του σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το εμπόδιο που βάζει η Βουδαπέστη στο να γίνει γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ποιο το «τυράκι».

Τι έταξε ο Ρούτε στον Ορμπαν για να τον στηρίξει για ΓΓ του ΝΑΤΟ

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (φωτογραφία) υποσχέθηκε να δώσει στον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν τη δυνατότητα εξαίρεσης από τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ που στηρίζουν την Ουκρανία, εάν γίνει Γενικός Γραμματέας της στρατιωτικής συμμαχίας, σε μια υπόσχεση που αποσκοπεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Βουδαπέστης μετά από μήνες βέτο κατά του προτεινόμενου διορισμού του.

Ο Ρούτε, ο οποίος υποστηρίζεται από 29 από τις 32 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ για να γίνει ο επόμενος Γενικός Γραμματέας -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας- έχει αντιμετωπίσει εμπόδια από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, το πιο φιλορωσικό μέλος της συμμαχίας.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Ρούτε και ο Όρμπαν, οι οποίοι έχουν συγκρουστεί αρκετές φορές στο παρελθόν, συναντήθηκαν στο περιθώριο δείπνου των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες το βράδυ της Δευτέρας, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι το εμπόδιο της Βουδαπέστης στον διορισμό του στο ΝΑΤΟ -που απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των μελών της συμμαχίας- θα μπορούσε σύντομα να αρθεί.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι υπό τη θητεία του, η Ουγγαρία θα έχει το δικαίωμα να εξαιρεθεί από τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ που αφορούν την υποστήριξη της Ουκρανίας και οι οποίες λαμβάνουν χώρα εκτός της επικράτειας των μελών του, σύμφωνα με δύο άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.

Ο Όρμπαν έχει από καιρό ταχθεί κατά της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v