Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά 10ετίας για τις τιμές ακινήτων στην Κίνα

Ετήσια πτώση 3,9% και μηνιαία 0,7%. Σε περίοδο προσαρμογής η αγορά, επιβαρυμένη από την πληθώρα ανεκμετάλλευτων σπιτιών. «Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να πιάσουν τόπο τα νέα μέτρα αναζωογόνησης».

Βουτιά 10ετίας για τις τιμές ακινήτων στην Κίνα

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 10 ετών υποχώρησαν τον Μάιο οι τιμές των νέων κατοικιών στην Κίνα, σύμφωνα με νέα στοιχεία, παρά τις προσπάθειες του Πεκίνου να στηρίξει τον τομέα ακινήτων.

Σε ετήσιους όρους, οι τιμές των νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, χειρότερα από την ετήσια πτώση 3,1% που καταγράφηκαν τον Απρίλιο. Μόνο τον μήνα Μάιο οι τιμές μειώθηκαν 0,7%.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής Λιου Αϊχούα δήλωσε ότι η αγορά ακινήτων υφίσταται προσαρμογή και ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να πιάσουν τόπο τα νέα μέτρα.

Οι μειώσεις είχαν εκτεταμένη διασπορά: οι τιμές μειώθηκαν σε 68 από τις 70 πόλεις που ερευνήθηκαν από την κυβέρνηση, έναντι 64 τον Απρίλιο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να περιορίσουν την υπερπροσφορά κατοικιών και να υποστηρίξουν τους εργολάβους που είναι υπερχρεωμένοι μετά την ελεύθερη πτώση που κυριάρχησε στην αγορά το 2020, με τον συνδυασμό πανδημίας και καταστολής των εκτεθειμένων τραπεζών.

Τον περασμένο μήνα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και επέτρεψε στις τοπικές αρχές να παρέμβουν καθιστώντας προσιτά τα απούλητα σπίτια.

Ωστόσο, δεν έχει αναζωογονηθεί ακόμη η αγορά, επιβαρυμένη από την πληθώρα ανεκμετάλλευτων ακινήτων.

 

Ο τομέας ακινήτων δεν είναι ο μόνος που δυσκολεύεται στην Κίνα, γράφει ο Guardian. Tα εργοστάσια αναπτύχθηκαν πιο αργά από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 5,6% τον Μάιο σε ετήσια βάση, έναντι 6,7% τον Απρίλιο και εκτιμήσεων για ανάπτυξη 6%.

Οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα ήταν πιο θετικές: ξεπέρασαν τις προσδοκίες τον Μάιο, σημειώνοντας άνοδο 3,7% σε ετήσια βάση, έναντι προβλέψεων 3%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v