Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εχασε το στέμμα το Παρίσι: Δεν είναι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης

Η ανακοίνωση-σοκ του Εμανουέλ Μακρόν για πρόωρες εκλογές πυροδότησε πτώση που εξαφάνισε 258 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των γαλλικών επιχειρήσεων την περασμένη εβδομάδα.

Εχασε το στέμμα το Παρίσι: Δεν είναι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης

Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία οδήγησε τη χώρα να χάσει τη θέση της ως της μεγαλύτερης αγοράς μετοχών στην Ευρώπη, λιγότερο από δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του στέμματος από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ανακοίνωση-σοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για πρόωρες εκλογές πυροδότησε μια πτώση που εξαφάνισε περίπου 258 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των γαλλικών επιχειρήσεων την περασμένη εβδομάδα. Οι μετοχές των τραπεζών Société Générale, BNP Paribas και Credit Agricole -όλες μεγάλοι κάτοχοι κρατικού χρέους- έχασαν πάνω από 10% η καθεμία.

Οι μετοχές της χώρας αξίζουν πλέον συνολικά περίπου 3,13 τρισεκατομμύρια δολάρια, χάνοντας οριακά από το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει 3,18 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ο δείκτης CAC 40 διέγραψε όλα τα κέρδη του για το 2024 -μια απότομη αντιστροφή από την κλιμάκωση των υψηλών ρεκόρ πριν από ένα μήνα.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου δεν υπάρχουν βεβαιότητες για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες και η αγορά θα μπορούσε δυστυχώς να γίνει πιο ασταθής», δήλωσε ο Alberto Tocchio, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Kairos Partners.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v