Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΑΤΟ: «Ναι» στην παρουσία πολυεθνικής δύναμης στη Φινλανδία

Στρατιωτική παρουσία κατά μήκος των μακρύτερων συνόρων της Συμμαχίας με τη Ρωσία, όπως συμβαίνει και σε οκτώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αποφάσισαν οι υπουργοί στις Βρυξέλλες. 

ΝΑΤΟ: «Ναι» στην παρουσία πολυεθνικής δύναμης στη Φινλανδία

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ έδωσαν πολιτική υποστήριξη στη δημιουργία πολυεθνικής ομάδας μάχης στη Φινλανδία, υπεύθυνης για τη φύλαξη των μακρύτερων συνόρων της στρατιωτικής συμμαχίας με τη Ρωσία.

Η Φινλανδία θα γίνει, έτσι, η ένατη χώρα που θα φιλοξενήσει χερσαίο απόσπασμα εμπροσθοφυλακής, ύστερα από σχετική έγκριση των υπουργών που δόθηκε στις Βρυξέλλες. Η απόφαση περιλαμβάνει τη δημιουργία μονάδας διοίκησης για χερσαίες δυνάμεις, σύμφωνα με δήλωση της φινλανδικής κυβέρνησης, μεταδίδει το Bloomberg.

«Η διοίκηση χερσαίων σωμάτων του ΝΑΤΟ και η παρουσία στρατευμάτων στη Φινλανδία δημιουργεί πολύ ισχυρή αποτροπή και άμυνα στη Βόρεια Ευρώπη, τη Βαλτική Θάλασσα και ολόκληρη τη Συμμαχία», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Aντι Χακάνεν.

Οι υπουργοί του ΝΑΤΟ υποστήριξαν επίσης τη μετακίνηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας υπό τη Διοίκηση Κοινής Δύναμης Norfolk. Η Φινλανδία, η οποία βρισκόταν υπό τη διοίκηση του Brunssum με έδρα την Ολλανδία, επιδίωξε να συνδεθεί με το Norfolk της Βιρτζίνια, για να ενισχύσει τις αμυντικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023, επιμηκύνοντας τα σύνορα της συμμαχίας με τη Ρωσία κατά περισσότερα από 1.300 χιλιόμετρα. Διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στην Ευρώπη.

Οι άλλες οκτώ πολυεθνικές ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v