Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά ακροδεξιών Εβραίων που λεηλατούν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

Η ομάδα Tzav 9 έχει διασυνδέσεις στις τάξεις του ισραηλινού στρατού και της αστυνομίας. Με την κάλυψη του υπουργού Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, εταίρου στον συνασπισμό Νετανιάχου, καταστρέφουν τρόφιμα που προορίζονται για τους λιμοκτονούντες της Γάζας.

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά ακροδεξιών Εβραίων που λεηλατούν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

Κυρώσεις κατά ακροδεξιάς ισραηλινής ομάδας που βρίσκεται πίσω από επιθέσεις σε αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας που κατευθύνονταν προς τη Γάζα ανακοινώνει η κυβέρνηση Μπάιντεν, μεταδίδουν οι Times of Israel.

Οι κυρώσεις θέτουν στο στόχαστρο την ομάδα Tsav 9, που έχει δεσμούς με εφέδρους του ισραηλινού στρατού και Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη, ενώ εμπλέκεται σε δραστηριότητες όπως το μπλοκάρισμα, η παρενόχληση και η καταστροφή των αποστολών βοήθειας.

Η ομάδα Tzav 9 κατηγορείται για δραστηριότητες όπως παρεμπόδιση, παρενόχληση και καταστροφή αποστολών βοήθειας με προορισμό τη Γάζα, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν χαρακτήρισε «απολύτως εξοργιστικό το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που λεηλατούν τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας».

Οι οικονομικές κυρώσεις θα επιβληθούν βάσει εκτελεστικού διατάγματος για τη βία στη Δυτική Όχθη που υπέγραψε ο Μπάιντεν τον Φεβρουάριο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ήδη για την επιβολή κυρώσεων σε εποίκους που συμμετείχαν σε επιθέσεις ενάντια σε ακτιβιστές υπέρ της ειρήνης. Η σημερινή είναι η τέταρτη δέσμη κυρώσεων που εκδίδεται βάσει του εκτελεστικού διατάγματος.

Στις 13 Μαΐου, μέλη του Tzav 9 λεηλάτησαν και στη συνέχεια πυρπόλησαν δύο φορτηγά με βοήθεια κοντά στην πόλη της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη.

«Επί μήνες, άτομα της Tzav 9 προσπαθούν επανειλημμένα να εμποδίσουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού δρόμων, μερικές φορές βίαια, κατά μήκος της διαδρομής από την Ιορδανία στη Γάζα και της διέλευσης από τη Δυτική Όχθη», είπε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

«Έχουν καταστρέψει φορτηγά με τρόφιμα και έχουν πετάξει στο δρόμο κρίσιμη ανθρωπιστική βοήθεια για τη σωτήρια λιμοκτονούντων».

Η κίνηση παγώνει κάθε περιουσιακό στοιχείο που έχει η ομάδα υπό τη δικαιοδοσία των ΗΠΑ και απαγορεύει στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται μαζί της.

Παλαιστίνιοι και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό τον ισραηλινό στρατό και την αστυνομία ότι σκόπιμα δεν παρεμβαίνουν και ανέχονται επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

Μεμονωμένα μέλη των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας πιστεύεται ότι δίνουν πληροφορίες στους ακροδεξιούς ακτιβιστές σχετικά με τη θέση των φορτηγών βοήθειας που κατευθύνονται προς τη Γάζα.

Στις αρχές του πολέμου, όταν οι επιθέσεις γίνονταν κοντά στα περάσματα Kερέμ Σαλόμ και Nιτζάνα της Γάζας, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ υπέδειξε στην αστυνομία, που βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία του, να ακολουθήσει χαλαρή προσέγγιση στην καταστολή, είπε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Πρόκειται, εξάλλου, για κυρώσεις εναντίον μιας ακροδεξιάς ισραηλινής ομάδας που έχει διασυνδέσεις με την κορυφή της ισραηλινής κυβέρνησης, ιδίως τον υπουργό Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος συνδέεται με μη κυβερνητικές οργανώσεις που είναι πολύ κοντά στο Tzav 9, τονίζει η ίδια πηγή.

«Είναι μια προειδοποιητική βολή από την κυβέρνηση Μπάιντεν για ορισμένες από τις ενέργειες των ακραίων δεξιών υπουργών εντός της κυβέρνησης Νετανιάχου».

Με πληροφορίες από Times of Israel, Reuters, Al Jazeera

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v