Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Politico: Ρελανς Μισέλ, Μητσοτάκης αντί φον ντερ Λάιεν

Ονόματα ρίχνει στη σκακιέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να αποτρέψει δεύτερη θητεία της νυν προέδρου της Κομισιόν. Διαψεύδει η εκπρόσωπός του. Εχει απορρίψει τέτοιο ενδεχόμενο ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Politico: Ρελανς Μισέλ, Μητσοτάκης αντί φον ντερ Λάιεν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει εξυφάνει νέο για την εξόντωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το οποίο προβλέπει την ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφεραν στο Politico πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν το σχέδιο μια ακόμη απέλπιδα προσπάθεια του Μισέλ να υπονομεύσει Φον ντερ Λάιεν.

«Ο Μισέλ έχει ένα κουτί γεμάτο με μπανανόφλουδες για να γλιστρήσει η Φον ντερ Λάιεν και το αδειάζει» είπε ένας αξιωματούχος της Ε.Ε. «Στην καλύτερη περίπτωση αυτό δημιουργεί ενόχληση, στη χειρότερη περίπτωση είναι αποσταθεροποιητικό» πρόσθεσε.

Για να μπήξει το μαχαίρι ακόμα πιο βαθιά, ο Μισέλ αφήνει να εννοηθεί σε συζητήσεις ότι η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντερίκσεν μπορεί να είναι καλύτερη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος αρέσει πολύ στη Φον ντερ Λάιεν και το όνομα του οποίου ακούγεται για την κορυφαία θέση.

«Για μια ακόμη φορά, αυτά είναι fake news και ψέματα. Ο πρόεδρος έχει διαβουλευτεί με όλους τους ηγέτες προσωπικά σχετικά με τη διαδικασία ανάληψης της κορυφαίας θέσης. Δεν έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα ονόματα από τον πρόεδρο σε αυτή τη φάση» ανέφερε η εκπρόσωπος του Μισέλ, Εκατερίνα Κασίνιε. 

Ο Μισέλ είναι υπεύθυνος για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τον διορισμό των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του βραχίονα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

«Δεν υπάρχει κανένας ρόλος για τον Μισέλ σε αυτή τη διαδικασία, εκτός από αυτόν που έχει στο κεφάλι του» είπε διπλωμάτης της ΕΕ.

Τις ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, προέκυψε συναίνεση μεταξύ των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ότι η Φον ντερ Λάιεν πρέπει να κερδίσει μια δεύτερη θητεία και ότι ο Κόστα θα πρέπει να είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (στη θέση του Μισέλ).

Η καλή προσωπική σχέση μεταξύ των δύο βοήθησε στην οικοδόμηση της συναίνεσης γύρω από το δίδυμο, ειδικά μετά από χρόνια εσωτερικών καυγάδων μεταξύ του Μισέλ και της Φον ντερ Λάιεν.

Παρόλα αυτά, ο Μισέλ συνεχίζει να αναζητά εναλλακτικές λύσεις στη Φον ντερ Λάιεν στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες του με ηγέτες της ΕΕ, όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα αποκλείσει ότι αναζητά θέση στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Θανάσης Μπακόλας, χαρακτήρισε το σενάριο Μητσοτάκη και Φρεντερίκσεν «εντελώς γελοίο. Δεν είναι ένα στο εκατομμύριο, ούτε ένα στο gazillion».

Ένας από τους αξιωματούχους της ΕΕ, υπερασπιζόμενος τον Μισέλ, είπε ότι είναι φυσιολογικό να δοκιμάζει διαφορετικά ονόματα για το πακέτο κορυφαίων θέσεων.

Μερικοί από τους αξιωματούχους υποστήριξαν ότι η συνεχής ανάγκη του Μισέλ για εκδίκηση έρχεται σε αντίθεση με τις ελπίδες των ηγετών για μια γρήγορη συμφωνία. Αφού το κεντροδεξιό ΕΛΚ αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής των ευρωεκλογών, η Φον ντερ Λάιεν ήταν ξεκάθαρα φαβορί για τη θέση της Κομισιόν. Οι ευρωγραφειοκράτες στη φούσκα των Βρυξελλών φάνηκε να συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό.

Οι συνεχείς προσπάθειες του Μισέλ να υπονομεύσει τη δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν έχουν αποδυναμώσει κάθε αξιοπιστία στις διαπραγματεύσεις από τις οποίες είχε αποχωρήσει ο Μισέλ, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι που αναφέρονται σε αυτήν την ιστορία.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη απωθήσει τις προηγούμενες προσπάθειες του Μισέλ να απορρίψει τη Φον ντερ Λάιεν, όπως η αναβολή της διαδικασίας για τις κορυφαίες θέσεις για μετά το καλοκαίρι και η προσπάθεια αποκλεισμού της από ένα άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Ιουνίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η φον ντερ Λάιεν δεν έχει λάβει ακόμη πρόσκληση για το δείπνο των ηγετών την ερχόμενη Δευτέρα. «Ο επαναδιορισμός του Φον ντερ Λάιεν είναι αδιαμφισβήτητος μέχρι στιγμής, οπότε όλοι βλέπουν κάτι ολοφάνερο: μια παιδιάστικη εκδίκηση. Μετά το Sofagate παίρνουμε τώρα το dinnergate. Θλιβερό», είπε ένας δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Η ομάδα της Φον ντερ Λάιεν δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης του Politico.

Έξι διπλωμάτες συμφώνησαν ότι ο Μισέλ πρέπει να επιμείνει στην οργάνωση των υπόλοιπων συναντήσεων των ηγετών της ΕΕ και να αφήσει το πακέτο κορυφαίων θέσεων στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Καθεμία από τις τρεις κύριες πολιτικές οικογένειες —το ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι— έχουν ορίσει δύο ηγέτες ως πολιτικούς διαπραγματευτές τους κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών.

«Τα κόμματα και οι ηγέτες θα το κανονίσουν αυτό μεταξύ τους», είπε ο πρώτος διπλωμάτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v