Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed βλέπει μια μείωση επιτοκίων το 2024

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας υποβάθμισαν τις προβλέψεις για τον ρυθμό χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Στο 2,6% ο πληθωρισμός στο τέλος του 2024. Χρειαζόμαστε περισσότερα καλά στοιχεία, διαμήνυσε ο Πάουελ.

Η Fed βλέπει μια μείωση επιτοκίων το 2024

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στο υψηλό 22 ετών του 5,25% με 5,5% επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν μόνο μια μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τη φετινή χρονιά. 

Τον Μάρτιο οι αξιωματούχοι προέβλεπαν τρεις μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024. 

Στο τέλος του 2025 τα επιτόκια θα βρίσκονται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων στο 4,1%, το οποίο υποδηλώνει τέσσερις μειώσεις επιτοκίων 25 μονάδων βάσης την επόμενη χρονιά. 

Η υποβάθμιση των εκτιμήσεων της κεντρικής τράπεζας για τον ρυθμό χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής κατά την τρέχουσα χρονιά έγινε παρά την παραδοχή ότι έχει σημειωθεί «περαιτέρω ήπια πρόοδος» προς τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Fed αναβάθμισε την εκτίμηση για το «ουδέτερο» επιτόκιο στο 2,8% από 2,6% προηγουμένως, το οποίο καταδεικνύει ότι οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η οικονομία χρειάζεται πιο περιοριστική νομισματική πολιτική για να κερδηθεί η μάχη κατά του πληθωρισμού. 

Η Fed αναμένει πλέον ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,6% στο τέλος του έτους αντί για 2,4% που ανέμενε τον Μάρτιο. 

Οι νέες προβλέψεις δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% το 2024, παρά το αδύναμο πρώτο τρίμηνο, και το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει στο τρέχον επίπεδο του 4% μέχρι το τέλος του έτους. 

«Οι πρόσφατοι δείκτες καταδεικνύουν ότι η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας παραμένει ισχυρή και το ποσοστό ανεργίας έχει διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα» σημειώνεται στο ανακοινωθέν. 

Πάουελ: Δεν έχουμε ακόμα αυτοπεποίθηση για μείωση επιτοκίων

Η αμερικανική οικονομία έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο με την αγορά εργασίας να παραμένει ισχυρή, δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλός.

Ο πρόεδρος της Fed τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα διατηρεί περιοριστική στάση για να κρατήσει τη ζήτηση σε ευθυγράμμιση με την προσφορά.

Όπως ανέφερε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά η Fed δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων.

Έχουμε σημειώσει περαιτέρω ήπια πρόοδο αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα καλά στοιχεία, υπογράμμισε. Αν η οικονομία παραμείνει ισχυρή και ο πληθωρισμός επιμείνει θα διατηρήσουμε τα επιτόκια στο επίπεδο που είναι για όσο καιρό χρειαστεί, πρόσθεσε. Το ίδιο ισχύει όσον αφορά τις μειώσεις επιτοκίων, επισήμανε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Fed καλωσορίζει τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Μάιο και ελπίζει να δει περισσότερα σαν και αυτά.

Όσον αφορά τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό, ο Πάουελ υποστήριξε ότι είναι σχετικά συντηρητικές και αν οι μετρήσεις αποδειχθούν καλύτερες, οι προβλέψεις θα κινηθούν χαμηλότερα. Συμφωνούμε όλοι ότι στηριζόμαστε στα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία και δεν δεσμευόμαστε σε μειώσεις επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v