Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Εκπαραθυρώθηκε ο αρχηγός των Ρεπουμπλικανών που πρότεινε συμμαχία με Λεπέν

Καθαιρέθηκε ομόφωνα από την ηγεσία του κόμματος της γαλλικής Δεξιάς ο Ερίκ Σιοτί, σε έκτακτη σύγκληση του πολιτικού γραφείου, μετά τις δηλώσεις του υπέρ συνεργασίας με την Ακροδεξιά στις προσεχείς εκλογές.

Γαλλία: Εκπαραθυρώθηκε ο αρχηγός των Ρεπουμπλικανών που πρότεινε συμμαχία με Λεπέν

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του πολιτικού γραφείου του κόμματος της Γαλλικής Δεξιάς (Les Républicains, LR), που συγκλήθηκε εκτάκτως μετά την ανακοίνωση της θέσης του επικεφαλής Ερίκ Σιοτί υπέρ πολιτικής συμφωνίας με την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (Rassemblement national, RN) της Μαρίν Λεπέν, ο πρόεδρος του κόμματος εκδιώχθηκε από τη θέση του ομοφώνως, μεταδίδει Le Monde.

Ο αντιπρόεδρος Φρανσουά-Ξαβιέ Μπελαμί και η γενική γραμματέας Ανί Ζενεβάρ αναλαμβάνουν προσωρινοί επικεφαλής του ιστορικού γκολικού κόμματος, που σήμερα βέβαια διατηρείται σε μικρά ποσοστά. Είναι το κόμμα, μεταξύ άλλων, των πρώην προέδρων της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ και Φρανσουά Σαρκοζί

Ο Μπαλαμί ήταν επικεφαλής του κομματικού ψηφοδελτίου στις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπου έλαβε το 7,2% των ψήφων.

Ο ίδιος ο Σιοτί δεν αναγνωρίζει την απόφαση του οργάνου, δηλώνοντας: «Είμαι και παραμένω πρόεδρος» των Ρεπουμπλικανών, «καμία από τις αποφάσεις που λήφθησαν σ' αυτή τη συνάντηση δεν έχει νομική ισχύ». Προειδοποίησε, μάλιστα, για τις «εγκληματικές συνέπειες» που θα μπορούσε να έχει η εξέλιξη.

«Ο Ερίκ Σιοτί βρίσκεται σε πλήρη ρήξη με το καταστατικό και τη γραμμή που υποστηρίζουν οι Ρεπουμπλικανοί», αποδεχόμενος σύμπραξη με την Εθνική Συσπείρωση, δήλωσε από την πλευρά της η Ζενεβάρ εξερχόμενη της συνεδρίασης.

«Την προεκλογική εκστρατεία θα συντονίζει συλλογική ηγεσία, σύμβολο της ενότητας, των ριζών και της αποφασιστικότητας των Ρεπουμπλικανών», πρόσθεσε.

Η αποπομπή Σιοτί εγείρει ερωτήματα για το πόσοι βουλευτές των Ρεπουμπλικανών θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την Ακροδεξιά. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης Ζορντάν Μπαρντελά δήλωσε την Τρίτη, εξάλλου, ότι αναμένει αρκετές δεκάδες να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το κόμμα του.

 

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, η γενική γραμματέας –η οποία πρόκειται να αναλάβει προσωρινή αρχηγός των Ρεπουμπλικανών– μετέβη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος ανοίγοντας την πόρτα με το... δεύτερο κλειδί, καθώς ο Σιοτί κλείδωσε το κτίριο και αποχώρησε νωρίτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v