Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γάζα: Εγκλήματα πολέμου και σε Ισραήλ και σε Χαμάς καταλογίζει ο ΟΗΕ

Ποια τεκμήρια επικαλείται η πρώτη σε βάθος έρευνα επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, που εξέτασε τα γεγονότα από την 7η Οκτωβρίου έως το τέλος του 2023. Σοκαριστικά στοιχεία για κάθε είδους βία και βασανιστήρια. Στο κάδρο φρικαλεότητες κατά αμάχων και παιδιών.

Γάζα: Εγκλήματα πολέμου και σε Ισραήλ και σε Χαμάς καταλογίζει ο ΟΗΕ

Η πρώτη σε βάθος έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και τη σύγκρουση που ακολούθησε και εξακολουθεί να μαίνεται στη Γάζα διαπίστωσε ότι και οι δύο πλευρές, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς, διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και προχώρησαν σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Οπως μεταδίδει το CNN, οι εκθέσεις, που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τετάρτη, καλύπτουν γεγονότα μέχρι το τέλος του 2023.

Ποια εγκλήματα πολέμου αποκάλυψε η έρευνα

Η ειδική επιτροπή διαπίστωσε ότι η Χαμάς διέπραξε εγκλήματα πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα που η ίδια και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες ξεκίνησαν την επίθεση με δολοφονίες και απαγωγές στο νότιο Ισραήλ, που επέφεραν τον θάνατο περίπου 1.200 ανθρώπων και την αιχμαλωσία περί των 250 ομήρων. Στα εγκλήματα συμπεριλαμβάνονται εκ προθέσεως επιθέσεις εναντίον αμάχων και δολοφονίες, βασανιστήρια, απάνθρωπη ή σκληρή μεταχείριση, προσβολή προσωπικής αξιοπρέπειας και αιχμαλωσία παιδιών.

Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι και το Ισραήλ διέπραξε εγκλήματα πολέμου, καθώς και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τους πρώτους 2,5 μήνες της σύγκρουσης που βρέθηκαν στο επίκεντρο της έρευνας. Ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ορίζεται ως εκτεταμένη, συστημική επίθεση εναντίον άμαχου πληθυσμού. Τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ περιλαμβάνουν την έκθεση σε πείνα, την αυθαίρετη κράτηση και τον φόνο και ακρωτηριασμό «δεκάδων χιλιάδων παιδιών».

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διέπραξαν σεξουαλική βία και βασανιστήρια και επιτέθηκαν σκόπιμα κατά αμάχων, σύμφωνα με τις εκθέσεις, που εκτείνονται σε περισσότερες από 200 σελίδες.

Πώς βγήκαν αυτά τα συμπεράσματα

Η επιτροπή αναφέρει ότι τα ευρήματά της βασίστηκαν σε συνεντεύξεις με θύματα και μάρτυρες, σε χιλιάδες τεκμήρια ανοιχτού κώδικα που επαληθεύτηκαν και αναλύθηκαν επιστημονικά, σε εκατοντάδες αναφορές, δορυφορικές εικόνες, ιατροδικαστικές εκθέσεις και κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης.

Πώς αντέδρασαν και τα δύο μέρη

Το Ισραήλ κατηγόρησε τους συντάκτες της έρευνας ότι «προσπάθησαν να δικαιολογήσουν» τις ενέργειες της Χαμάς, ότι κατέφυγαν σε «συστηματικές αντι-ισραηλινές διακρίσεις» και ότι αποτυπώνουν τις επιθέσεις «μέσα από τον φακό του παλαιστινιακού αφηγήματος». Η ισραηλινή αποστολή στον ΟΗΕ τόνισε ότι η έκθεση δεν αναφέρει τη συνεχή ρίψη ρουκετών στη χώρα, ενώ ισχυρίστηκε ότι «εξωφρενικά και αποκρουστικά προσπαθεί να δημιουργήσει μια ψευδή ισοδυναμία μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών και των τρομοκρατών της Χαμάς όσον αφορά πράξεις σεξουαλικής βίας». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο ισραηλινός στρατός συμπεριφέρεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Το CNN επικοινώνησε με τη Χαμάς για σχόλια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v