Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάος και θυμός στο κόμμα Μακρόν, δεν ήθελαν πρόωρες εκλογές

Σοκ στους βουλευτές του, αντιδρούν με οργή: «Μας στέλνει σε χαμένη μάχη». Φοβούνται ότι πολλοί θα χάσουν τη δουλειά τους. Γκάλοπ δείχνει στο 35% τη Λεπέν, από τον πρώτο γύρο.

Χάος και θυμός στο κόμμα Μακρόν, δεν ήθελαν πρόωρες εκλογές

Η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να ξεκινήσει μια προεκλογική εκστρατεία, με το κόμμα του απροετοίμαστο και τη γαλλική κοινή γνώμη να τον εγκαταλείπει, προκαλεί αναστάτωση στους συνεργάτες του, τους οποίους χρειάζεται για να κερδίσει.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι βουλευτές και οι αξιωματούχοι του κόμματος Αναγέννηση του 46χρονου προέδρου εξακολουθούν να πασχίζουν να συμβιβαστούν με το σχέδιο. Ορισμένοι αντιδρούν με οργή, άλλοι προσπαθούν να κατανοήσουν την πολιτική λογική, και πολλοί είναι δυσαρεστημένοι για τις προοπτικές τους.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλl και η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Yael Braun-Pivet, είναι και οι δύο αντίθετοι στην απόφαση, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις σκέψεις τους.

«Επικράτησε σοκ και θυμός στις τάξεις μας όταν ο Μακρόν ανακοίνωσε την απόφασή του», δήλωσε ο Christophe Marion, βουλευτής της Αναγέννησης. «Ένιωσα σαν να μας στέλνει να δώσουμε μια χαμένη μάχη».

Ένας βουλευτής από το κόμμα του προέδρου δήλωσε ότι είναι αναστατωμένοι για την προοπτική δεκάδες συνάδελφοί τους να χάσουν τη δουλειά τους και φοβούνται να μιλήσουν για να μην χαρακτηριστούν προδότες ή δειλοί.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος που έχει εργαστεί σε διάφορα υπουργεία υπό τον Μακρόν δήλωσε ότι η απόφαση του προέδρου θέτει σε κίνδυνο ορισμένες από τις διεθνείς προτεραιότητες της Γαλλίας, όπως η προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ένας διπλωμάτης δήλωσε ότι η Γαλλία πιέζει μανιωδώς την ΕΕ να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερες συμφωνίες αυτόν τον μήνα.

Σε ομάδες μηνυμάτων, οι δημόσιοι υπάλληλοι προσπαθούσαν να επεξεργαστούν τις συνταγματικές επιπτώσεις ενός πρωθυπουργού από τον Εθνικό Συναγερμό, αν αυτό συνέβαινε, και ιδίως αν ο Μακρόν θα εξακολουθούσε να εκπροσωπεί τη Γαλλία στις συνόδους κορυφής της ΕΕ.

Την Τρίτη, ο Ατάλ συναντήθηκε με βουλευτές του κόμματός του σε μια προσπάθεια να τους συσπειρώσει. Σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση των συζητήσεων, αναγνώρισε ότι η απόφαση του προέδρου ήταν «βάναυση» για τους βουλευτές και το προσωπικό τους που θα πρέπει να δώσουν τη μάχη της προεκλογικής εκστρατείας. Τους προέτρεψε να μην πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα είναι δεδομένο.

Ο 35χρονος Ατάλ διορίστηκε πρωθυπουργός τον Ιανουάριο, καθώς ο Μακρόν προσπαθούσε να ανανεώσει την κυβέρνησή του. Ο Ατάλ επελέγη εν μέρει για να αντιμετωπίσει την απήχηση του 28χρονου ηγέτη του κόμματος της Λεπέν, του Τζόρνταν Μπαρντελά, ο οποίος συνέβαλε στη διεύρυνση της απήχησης της ακροδεξιάς στους νέους. Παρ' όλα αυτά, το κόμμα του Μακρόν υπέστη ταπεινωτική ήττα.

Νίκη Λεπέν με 35% στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών δείχνει γκάλοπ

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα κερδίσει τον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών με ποσοστό 35%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της πρόθεσης ψήφου που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η ομάδα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα λάβει 18% εάν τα αριστερά κόμματα σχηματίσουν συμμαχία, ή μόλις 16% εάν κατέλθουν ανεξάρτητα, έδειξε η έρευνα της Ifop-Fiducial για τις LCI, Le Figaro και Sud Radio.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων διεξήγαγε διαδικτυακή έρευνα σε 1.089 ενήλικες τη Δευτέρα και την Τρίτη, με περιθώριο σφάλματος μεταξύ 1,4 και 3,1 ποσοστιαίων μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v