Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μακρόν: Θα παραμείνω πρόεδρος, το Σύνταγμα δεν το γράφει η Λεπέν

Ο Γάλλος πρόεδρος διαψεύδει φημολογία περί παραίτησής του σε περίπτωση κακής επίδοσης στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές. Βουτιά στα γαλλικά ομόλογα, πέφτει το χρηματιστήριο στο Παρίσι.

Μακρόν: Θα παραμείνω πρόεδρος, το Σύνταγμα δεν το γράφει η Λεπέν

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η θέση του ως Γάλλου προέδρου δεν θα επηρεαστεί από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, στον απόηχο αναφοράς ότι σκέφτεται να παραιτηθεί, που προκάλεσε απότομο ξεπούλημα γαλλικών κρατικών ομολόγων.

Ο Μακρόν ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Figaro τι θα κάνει εάν η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν κερδίσει τις εκλογές και ζητήσει την παραίτησή του.

«Ούτε το γράμμα ούτε το πνεύμα του γαλλικού Συντάγματος το ορίζει η Εθνική Συσπείρωση», είπε ο Μακρόν. «Οι θεσμοί είναι ξεκάθαροι, όπως και η θέση του προέδρου, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Δεν παραβιάζεται αυτό».

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το ραδιόφωνο Europe 1 ανέφερε νωρίτερα ότι ο Μακρόν θα συζητούσε το ενδεχόμενο παραίτησης σε περίπτωση που θα έχει φτωχά αποτελέσματα στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές, κάτι που διαψεύστηκε.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο Τετάρτη, για να παρουσιάσει την προεκλογική εκστρατεία του.

Αδύναμα τα γαλλικά ομόλογα, απώλειες 1% για το χρηματιστήριο στο Παρίσι

Τα γαλλικά κρατικά ομόλογα αποδυναμώθηκαν περαιτέρω, βαθαίνοντας το sell-off που προκάλεσε η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές. 

Η κίνηση του Μακρόν την Κυριακή προκάλεσε ανησυχίες ότι μια νίκη της ακροδεξιάς, με τη Μαρίν Λεπέν στο τιμόνι, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξέφρενο κυβερνητικό δανεισμό.

Οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης, στο 3,32% σήμερα Τρίτη. Το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων διευρύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020 σε βάση κλεισίματος. Οι αποδόσεις, οι οποίες αυξάνονται καθώς οι τιμές πέφτουν, είχαν κλείσει την περασμένη εβδομάδα στο 3,1%.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 1%, σε χαμηλό τεσσάρων μηνών.

Κινήσεις για κοινό μέτωπο της ακροδεξιάς στις γαλλικές εκλογές

Μόνο μια μέρα αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές, οι δύο κορυφαίες ακροδεξιές δυνάμεις της χώρας διερεύνησαν την πιθανότητα να συνεργαστούν εναντίον του, σε μια αναμέτρηση που θα αποδειχθεί κρίσιμη για το μέλλον τόσο της Γαλλίας όσο και της ΕΕ.

Ο Μακρόν προκήρυξε βουλευτικές εκλογές το βράδυ της Κυριακής αφού η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση νίκησε το φιλελεύθερο κόμμα του Αναγέννηση στις εκλογές της ΕΕ, με 31,4% έναντι 14,6%. Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος ποντάρει ότι μπορεί να ανακόψει το κύμα της ακροδεξιάς, οι αντίπαλοί του ετοιμάζονται για ένα ενιαίο μέτωπο.

Η Marion Maréchal, η επικεφαλής υποψήφια για το κόμμα Reconquest κατά τις εκλογές της Κυριακής στην ΕΕ, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τη θεία της Marine Le Pen και τον πρόεδρο του κινήματος Jordan Bardella για να συζητήσουν μια πιθανή συμμαχία.

Προσπάθειες ενιαίου μετώπου κατά του ακροδεξιού συνασπισμού της Λεπέν

Τα πολιτικά κόμματα στη Γαλλία έσπευσαν να προσπαθήσουν να βρουν πιθανές νέες συμμαχίες ενόψει των πρόωρων εκλογών, τις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν είναι πιθανό να κερδίσει.

Ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Λεπέν βρέθηκε στην κορυφή της πρώτης δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αν και δείχνει ότι το κόμμα θα υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας των ψήφων.

Την ίδια ώρα, η προσπάθεια δεκαετιών από τα πολιτικά κόμματα του λεγόμενου "δημοκρατικού τόξου" στη Γαλλία να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να κρατήσουν την ακροδεξιά μακριά από την πύλη της εξουσίας, που κάποτε ήταν σταθερή αλλά τα τελευταία χρόνια σημαντικά αποδυναμωμένη, φαίνεται όλο και πιο εύθραυστη.

Ο Εντουάρ Φιλίπ, πρώην πρωθυπουργός του Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε τις μετριοπαθείς δυνάμεις, από σοσιαλιστές έως συντηρητικούς, να ενωθούν.

«Ποτέ μαζί μας!», είπε ο Ερίκ Σιοτί, ο επικεφαλής των συντηρητικών Les Republicains (LR), στο X ως απάντηση στα σχόλια του Εντουάρ Φιλίπ.

Ο πρόεδρος του RN, Τζόρνταν Μπαρντέλα, ο οποίος έχει ήδη πει ότι προσπαθεί να κυνηγήσει μέλη του LR και θα μπορούσε να υποστηρίξει ορισμένα στις εκλογές, όρμησε με την ευκαιρία, μεταδίδει το Reuters..

«Καλώ τους Ρεπουμπλικάνους να πάψουν να είναι το πολιτικό δεκανίκι του Εμανουέλ Μακρόν», είπε στο ραδιόφωνο RTL. «Αν έχεις πεποιθήσεις, αν αγαπάς τη χώρα σου... έλα να δουλέψεις μαζί μας».

Εν τω μεταξύ, η διχασμένη αντιπολίτευση των κομμάτων της αριστεράς δεσμεύτηκε να συνεργαστεί και να υποδείξει κοινούς υποψηφίους στις εκλογές, αλλά δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε επίσημη συμφωνία.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's προειδοποίησε τη γαλλική κυβέρνηση ότι οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές είναι αρνητικές για το πιστωτικό σκορ της χώρας. Σε ανακοίνωσή της, η Moody's χτυπάει καμπανάκι για τη βαθμολόγηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v