Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκι Moody's στη Γαλλία για τις πρόωρες εκλογές

Οι κάλπες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το πιστωτικό σκορ της χώρας, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης. Η πολιτική αστάθεια «αποτελεί κίνδυνο δεδομένης της δημοσιονομικής εικόνας, γεμάτη προκλήσεις, που θα κληρονομήσει η επόμενη κυβέρνηση».

Καμπανάκι Moodys στη Γαλλία για τις πρόωρες εκλογές

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's προειδοποίησε τη γαλλική κυβέρνηση ότι οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές είναι αρνητικές για το πιστωτικό σκορ της χώρας.

Σε ανακοίνωσή της, η Moody's χτυπάει καμπανάκι για τη βαθμολόγηση:

«Οι πρόωρες εκλογές αυξάνουν τους κινδύνους για τη δημοσιονομική εξυγίανση», αναφέρει προσθέτοντας ότι είναι «πιστωτικά αρνητικές για την αξιολόγηση Aa2 της Γαλλίας».

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξάφνιασε και συγκλόνισε ολόκληρη την Ευρώπη ανακοινώνοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές, λίγες μόνο ώρες αφότου έμαθε ότι οι κεντρώοι σύμμαχοί του χτυπήθηκαν στις ευρωεκλογές, ενώ το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν εξασφάλισε διπλάσιο αριθμό ψήφων, σε ποσοστό περίπου 32%.

Ρίσκο πολιτικής αστάθειας

Η Moody's αναφέρει πως η τρέχουσα «σταθερή» προοπτική της για την αξιολόγηση της Γαλλίας θα μπορούσε να μειωθεί σε «αρνητική» εάν οι μετρήσεις του δημόσιου χρέους επιδεινωθούν περαιτέρω.

«Η πιθανή πολιτική αστάθεια είναι ένας πιστωτικός κίνδυνος δεδομένης της δημοσιονομικής εικόνας, γεμάτη προκλήσεις, που θα κληρονομήσει η επόμενη κυβέρνηση. Μια αποδυνάμωση της δέσμευσης για δημοσιονομική εξυγίανση θα αύξανε επίσης τις καθοδικές πιστωτικές πιέσεις», υπογραμμίζει.

Μια δημοσκόπηση χθες το βράδυ έδειξε ότι το RN με 36% βρίσκεται σε πορεία για να κερδίσει τις πρόωρες εκλογές στη Γαλλία, αλλά υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας.

Εάν το RN κερδίσει την πλειοψηφία, ο Μακρόν θα αναγκαστεί να ορίσει ένα στέλεχος του RN ως πρωθυπουργό - οδηγώντας σε μια περίοδο λεγόμενης «συγκατοίκησης» μεταξύ του κοινοβουλίου και του Ελιζέ, αναφέρει ανάλυση της Jefferies:

«Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα άφηνε τον Μακρόν σε ακόμη πιο αδύναμη θέση για να προωθήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στα επιδόματα ανεργίας και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Ακόμη και σε μια κατάσταση στην οποία ο Μακρόν είναι σε θέση να εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία, είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι δεν θα καταλήξει σε ακόμη πιο αδύναμη θέση μετά από αυτό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v