Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Προσπάθειες ενιαίου μετώπου κατά της ακροδεξιάς

Ανοιγμα Μακρόν, στις μετριοπαθείς δυνάμεις, από σοσιαλιστές έως συντηρητικούς, να ενωθούν απέναντι στον συνασπισμό που φτιάχνει η Λεπέν. Η αντίδραση των Ρεπουμπλικανών και η συμμαχία των αριστερών κομμάτων.

Γαλλία: Προσπάθειες ενιαίου μετώπου κατά της ακροδεξιάς

Τα πολιτικά κόμματα στη Γαλλία έσπευσαν να προσπαθήσουν να βρουν πιθανές νέες συμμαχίες ενόψει των πρόωρων εκλογών, τις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν είναι πιθανό να κερδίσει.

Ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Λεπέν βρέθηκε στην κορυφή της πρώτης δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αν δείχνει ότι το κόμμα θα υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας των ψήφων.

Εάν κανένα μεμονωμένο κόμμα δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, το πρώτο κόμμα θα μπορούσε να προσπαθήσει να συνάψει συμμαχία με άλλα ακροδεξιά κόμματα, με τα οποία ήδη το RN εργάζεται προς σε αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο και στα υπόλοιπα κόμματα γίνονται κινήσεις που θα μπορούσαν να φτιάξουν ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον ενός ακροδεξιού συνασπισμού.

Ο Εντουάρ Φιλίπ, πρώην πρωθυπουργός του Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε τις μετριοπαθείς δυνάμεις, από σοσιαλιστές έως συντηρητικούς, να ενωθούν.

«Πρέπει να αποδεχτούμε την ιδέα που χρειαζόμαστε να συνεργαστούμε με άλλους», είπε ο Εντουάρ Φιλίπ στο ραδιόφωνο RTL. «Ελάτε όλοι μαζί να φτιάξουμε κάτι για το συμφέρον της χώρας».

Αλλά η προσπάθεια δεκαετιών από τα πολιτικά κόμματα του λεγόμενου "δημοκρατικού τόξου" στη Γαλλία να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να κρατήσουν την ακροδεξιά μακριά από την πύλη της εξουσίας, που κάποτε ήταν σταθερή αλλά τα τελευταία χρόνια σημαντικά αποδυναμωμένη, φαίνεται όλο και πιο εύθραυστη.

«Ποτέ μαζί μας!», είπε ο Ερίκ Σιοτί, ο επικεφαλής των συντηρητικών Les Republicains (LR), στο X ως απάντηση στα σχόλια του Φιλίπ.

Ο πρόεδρος του RN, Τζόρνταν Μπαρντέλα, ο οποίος έχει ήδη πει ότι προσπαθεί να κυνηγήσει μέλη του LR και θα μπορούσε να υποστηρίξει ορισμένα στις εκλογές, όρμησε με την ευκαιρία, μεταδίδει το Reuters..

«Καλώ τους Ρεπουμπλικάνους να πάψουν να είναι το πολιτικό δεκανίκι του Εμανουέλ Μακρόν», είπε στο ραδιόφωνο RTL. «Αν έχεις πεποιθήσεις, αν αγαπάς τη χώρα σου... έλα να δουλέψεις μαζί μας».

Εν τω μεταξύ, η διχασμένη αντιπολίτευση των κομμάτων της αριστεράς δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν και να υποδείξουν κοινούς υποψηφίους στις εκλογές, αλλά δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε επίσημη συμφωνία.

Σε κοινή τους ανακοίνωση αργά τη Δευτέρα, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και το πιο σκληροπυρηνικό LFI (France Unbowed - Γαλλία, χωρίς υποκλίσεις) και τα κομμουνιστικά κόμματα δεσμεύτηκαν να «παρουσιάσουν μια εναλλακτική στον (πρόεδρο) Εμανουέλ Μακρόν και να πολεμήσουν ενάντια στο ρατσιστικό σχέδιο της ακροδεξιάς».

«Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία που κανείς δεν έχει δικαίωμα να χάσει... χρειάζεται να υπάρξει δράση, ένα ηλεκτροσόκ και το πρώτο βήμα θα είναι αυτή η ένωση», δήλωσε ο γερουσιαστής των Πρασίνων Γιανίκ Τζαντό στο ραδιόφωνο France Inter.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανέφερε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να επηρεάσουν το πιστωτικό σκορ της χώρας, λέγοντας ότι η πολιτική αστάθεια «αποτελεί πιστωτικό κίνδυνο δεδομένης της προκλητικής δημοσιονομικής εικόνας που θα κληρονομήσει η επόμενη κυβέρνηση».

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ κάλεσε τους ηγέτες των επιχειρήσεων να βοηθήσουν στην εκστρατεία κατά της ακροδεξιάς.

«Απευθύνω έκκληση στον επιχειρηματικό κόσμο, απευθύνω έκκληση σε ηγέτες επιχειρήσεων, βιοτέχνες, καταστηματάρχες, αυτοαπασχολούμενους», δήλωσε ο Λεμέρ στην τηλεόραση BFM.

«Οι άνθρωποι πρέπει να λερώσουν τα χέρια τους, είναι οι πιο σημαντικές εκλογές από το 1958», είπε, αναφερόμενος στην αρχή της πέμπτης δημοκρατίας, που θεωρείται το σημείο εκκίνησης της σύγχρονης γαλλικής πολιτικής.

Μια έρευνα του IFOP που δημοσιεύθηκε την Τρίτη ανέφερε ότι το 36% των ερωτηθέντων πολιτών ήλπιζε να κερδίσει το κίνημα της Λεπέν.

Τα κόμματα πρέπει να υποβάλουν τους υποψηφίους τους μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v