Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρικλοποδιές από Σαρλ Μισέλ σε Φον ντερ Λάιεν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε να αποκλειστεί η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Η πικρή αντιπαλότητα προκαλεί ενοχλήσεις στην ΕΕ.

Τρικλοποδιές από Σαρλ Μισέλ σε Φον ντερ Λάιεν

Το τελευταίο σχέδιο του Σαρλ Μισέλ για να μπλοκάρει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιλαμβάνει την απομάκρυνσή της από συζητήσεις σχετικά με τη δική της δουλειά και τις μελλοντικές της προοπτικές.

Σε συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ και τους βοηθούς τους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε να αποκλειστεί η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη συνάντησή τους στις 17 Ιουνίου, κατά την οποία οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας της ΕΕ, δήλωσαν επτά διπλωμάτες της ΕΕ, αξιωματούχοι και στελέχη εθνικών κυβερνήσεων στο POLITICO.

Η πικρή αντιπαλότητα μεταξύ των δύο κορυφαίων αξιωματούχων -ίσως με επιτομή το σκάνδαλο "Sofagate", κατά το οποίο η προφανής προσπάθεια του Μισέλ να επισκιάσει τη Φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Τουρκία τον άφησε να φανεί σεξιστής και αδέξιος- προκαλεί μακροχρόνια διπλωματική αμηχανία στην ΕΕ.

«Τα κράτη-μέλη ενοχλούνται όλο και περισσότερο για τον ρόλο του Σαρλ Μισέλ στη διαδικασία επιλογής προέδρου της Επιτροπής», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. «Φαίνεται ότι καθοδηγείται από καθαρά προσωπικά κίνητρα».

Εναπόκειται στον Μισέλ να αποφασίσει ποιος μπορεί να συμμετάσχει στο δείπνο με τους ηγέτες, δεδομένου ότι η συνάντηση της 17ης Ιουνίου είναι άτυπη Σύνοδος Κορυφής.

Υπάρχει έντονη αντίδραση από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κατά της πρότασης του Μισέλ, δήλωσαν οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι. Η ιστορική αντιπαλότητα μεταξύ του Μισέλ και της Φον ντερ Λάιεν παίζει βασικό ρόλο στην ενόχληση. Αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θεωρούν ότι ο Μισέλ προσπαθεί να βάλει τη Φον ντερ Λάιεν στην άκρη, επιχειρώντας να εμποδίσει μια πιθανή δεύτερη θητεία της επικεφαλής της Επιτροπής.

Σε συζητήσεις με τους ηγέτες της ΕΕ και τους βοηθούς τους, ο Μισέλ πρότεινε να αποκλειστεί η Φον ντερ Λάιεν από τη συνάντηση, επειδή είναι επίσης η επικεφαλής υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και διεκδικεί μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ηγέτες πρέπει να συμφωνήσουν για τους επόμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (η τρέχουσα θέση της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν), του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (η τρέχουσα θέση του Μισέλ) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (αν και το Κοινοβούλιο ψηφίζει για τη δική του ηγεσία), καθώς και για τον επόμενο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής.

Ορισμένοι υποψιάζονται ότι ο Μισέλ σκαρφίζεται ένα σχέδιο για να μπει στην κούρσα για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας ως ο επόμενος επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

«Αν θέλει να την εξαφανίσει από το δωμάτιο, θα πρέπει να εξαφανίσει και τον εαυτό του», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Εκπρόσωπος του Μισέλ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v