Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ μπορεί να περιμένει αρκετές συνεδριάσεις για νέα μείωση επιτοκίων

Νέο «πάγο» στις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων και τον Ιούλιο βάζει η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της σε ευρωπαϊκές οικονομικές εφημερίδες.

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ μπορεί να περιμένει αρκετές συνεδριάσεις για νέα μείωση επιτοκίων

Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν βρίσκονται σε γραμμική, πτωτική τροχιά, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι μπορεί να περιμένουν πάνω από μια συνεδρίαση προτού προχωρήσουν σε νέα μείωση. 

Η ΕΚΤ μείωσε την προηγούμενη εβδομάδα τα επιτόκια από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονταν αλλά δεν δεσμεύτηκε σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. 

«Λάβαμε την κατάλληλη απόφαση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε γραμμική, πτωτική τροχιά» υπογράμμισε σε συνέντευξή που έδωσε σε διάφορες ευρωπαϊκές εφημερίδες η πρόεδρος της ΕΚΤ. 

«Μπορεί να υπάρξουν περίοδοι όπου θα κρατήσουμε τα επιτόκια σταθερά» σημείωσε η κα. Λαγκάρντ σε συνέντευξη στην Expansion, τη Handelsblatt, την Il Sole 24 Ore και τη Les Echos. 

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να κρατήσει τα επιτόκια σταθερά για πάνω από μια συνεδρίαση, απάντησε ότι «είναι μια πιθανότητα».

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κα. Λαγκάρντ δεν είπε ρητά ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει τα επιτόκια σταθερά τον Ιούλιο, υποστήριξε όμως ότι η απόφαση για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων θα στηριχτεί στα στοιχεία για τους μισθούς και τα εταιρικά κέρδη. 

«Θα χρειαστούμε περισσότερα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για τους μισθούς, για το πως εξελίσσονται τα κέρδη και απορροφούν μέρος του εργατικού κόστους, και για την παραγωγικότητα» πρόσθεσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v