Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πακιστάν: Ρίχνει τα επιτόκια πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια

Ο κύκλος νομισματικής χαλάρωσης ξεκινά με υψηλό ρυθμό μετά το ρεκόρ επιτοκίων ρεκόρ τον περασμένο Ιούνιο. Η Κεντρική Τράπεζα λέει ότι ο προϋπολογισμός φέρνει ανοδικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό.

Πακιστάν: Ρίχνει τα επιτόκια πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια

Η κεντρική τράπεζα του Πακιστάν μείωσε το επιτόκιο αναφοράς κατά μεγαλύτερο περιθώριο από το αναμενόμενο, στην πρώτη μείωση σε τέσσερα χρόνια, μετά τη χαλάρωση των τιμών καταναλωτή στο κράτος της Νότιας Ασίας.

Η Κρατική Τράπεζα του Πακιστάν μείωσε το επιτόκιο-στόχο κατά 150 μονάδες βάσης στο 20,50%, σε σύγκριση με μια μέση εκτίμηση για μείωση κατά 100 μονάδες βάσης. Μόνο δύο οικονομολόγοι προέβλεψαν την απόφαση.

«Η επιτροπή, συνολικά, θεώρησε ότι είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για τη μείωση του επιτοκίου», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε δήλωση. Σημείωσε ότι το πραγματικό επιτόκιο παραμένει σημαντικά θετικό, γεγονός που είναι κεντρικό για να συνεχίσει να οδηγεί τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 5-7%.

Η απόφαση έρχεται καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, δίνοντας χώρο στην κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια από τα υψηλά ρεκόρ.

Οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι εγχώριες προμήθειες τροφίμων βελτιώθηκαν και το κόστος των καυσίμων μειώθηκε.

Η κεντρική τράπεζα είχε διατηρήσει τα επιτόκια στο ρεκόρ του 22% από τον Ιούνιο του περασμένου έτους για να χαλιναγωγήσει τις τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v