Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Ρώσοι πήραν στο... ψιλό Μακρόν και Σολτς μετά τις ήττες

Στάζουν... φαρμάκι τα σχόλια πολιτικών αλλά και μέσων ενημέρωσης μετά τα εκλογικά αποτελέσματα σε Γαλλία και Γερμανία. Πώς τα συνδέουν με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι Ρώσοι πήραν στο... ψιλό Μακρόν και Σολτς μετά τις ήττες

Η Ρωσία σίγουρα παρακολουθούσε τα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΕ. Η απόφαση-σοκ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματός του στις εκλογές της ΕΕ, καθώς και την επιτυχία της ακροδεξιάς σε χώρες σε όλη την ήπειρο, έγινε πρωτοσέλιδο.

Με τον Μακρόν να πρωτοστατεί πρόσφατα σε μια πρωτοβουλία για την ανάπτυξη δυτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο τόνος ήταν... χαρούμενος γράφει το Politico.

«Παρά το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα διατηρούν την ηγετική τους θέση, με την πάροδο του χρόνου τα δεξιά κόμματα θα χτυπήσουν τα τακούνια τους» (σ.σ. αποκτούν την πιθανότητα να κερδίσουν), δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ για την ψηφοφορία στην ΕΕ.

Ο επικεφαλής της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν έγραψε στο Telegram ότι «ο Μακρόν και ο Σολτς προσκολλώνται στην εξουσία με την τελευταία τους εναπομείνασα δύναμη».

«Το σωστό θα ήταν να παραιτηθούν και να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τους πολίτες τους», είπε ο Βολοντίν, ο οποίος προεδρεύει της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου από το 2016.

Σύμφωνα με τον Βολοντίν, τα αποτελέσματα των εκλογών τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία δεν ήταν έκπληξη, δεδομένου ότι «η οικονομία είναι στάσιμη, υπάρχει μια μεταναστευτική κρίση και οι χώρες εμπλέκονται σε πόλεμο στην Ουκρανία ενάντια στα δικά τους εθνικά συμφέροντα».

Ο φιλο-κυβερνητικός αναλυτής Σεργκέι Μάρκοφ συνέδεσε το γαλλικό αποτέλεσμα με την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για την οποία η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση. «Ελπίζω ο Μακρόν να καταλάβει ότι οι Γάλλοι τον απορρίπτουν επειδή υποδαυλίζει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε ειρωνικά ο Μάρκοφ, πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου. «Αλλά ίσως επιλέξει την κλιμάκωση και να ξεκινήσει έναν πόλεμο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία».

Με τη δική του οπτική, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες «είχαν εκφραστεί ενάντια στην πορεία που ακολούθησαν οι Βρυξέλλες, αλλά δεν θα ακουστούν». Υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να λαμβάνει «αντιλαϊκά μέτρα», όπως οι ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ με την Ουκρανία, και να αναζητά νέους τρόπους για να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, πρόσθεσε το άρθρο του TASS.

«Τα κόμματα που αντιτίθενται στις κυρώσεις στη Ρωσία δυναμώνουν στις εκλογές της ΕΕ», έγραψε τη Δευτέρα η πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης RT, η οποία έχει αποκλειστεί από την Ευρώπη. Επισήμανε ότι η πολιτική αντίπαλος του Μακρόν, Μαρίν Λεπέν, είναι κατά της θέσης να χρησιμοποιούνται δυτικά όπλα για ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος και έχει εκφραστεί κατά των κυρώσεων.

Η ρωσική μπλογκόσφαιρα έκανε λόγο για «αποδυνάμωση του αντιρωσικού μπλοκ» στην ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v