Σήμα Νάγκελ (ΕΚΤ): Μην περιμένουμε γρήγορα νέα μείωση επιτοκίων

«Δεν μας βλέπω στην κορυφή ενός βουνού από την οποία θα κατέβουμε αναπόφευκτα», δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank. «Αντίθετα, μας βλέπω σε μια βουνοκορφή όπου πρέπει ακόμη να βρούμε το σωστό σημείο για περαιτέρω κάθοδο».

Σήμα Νάγκελ (ΕΚΤ): Μην περιμένουμε γρήγορα νέα μείωση επιτοκίων
Γιοακίμ Νάγκελ, πρόεδρος της Bundesbank

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενδέχεται να μη μειώσει ξανά τα επιτόκια για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς παρακολουθεί πόσο γρήγορα θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιοακίμ Νάγκελ.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί εν μέσω της ακόμη υψηλής αβεβαιότητας γύρω από την οικονομία και την εξέλιξη των πιέσεων στις τιμές, δήλωσε ο Νάγκελ -ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Bundesbank της Γερμανίας- σε ομιλία του στη Λειψία. Επανέλαβε την άποψη της ΕΚΤ ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα δεδομένα και σε επίπεδο συνεδριάσεων.

«Μεταφορικά μιλώντας: Δεν μας βλέπω στην κορυφή ενός βουνού από την οποία θα κατέβουμε αναπόφευκτα», δήλωσε ο Νάγκελ. «Αντίθετα, μας βλέπω σε μια βουνοκορφή όπου πρέπει ακόμη να βρούμε το σωστό σημείο για περαιτέρω κάθοδο».

Τα σχόλια αυτά προστίθενται σε μια σειρά παρατηρήσεων που προειδοποιούν για οποιαδήποτε γρήγορη συνέχεια της μείωσης του κόστους δανεισμού. Ο Ιρλανδός συνάδελφος του Νάγκελ, Γκάμπριελ Μακλούφ, έφτασε στο σημείο να υπονοήσει ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να μη συνεχίσει καθόλου την πολιτική περαιτέρω χαλάρωσης.

Νωρίτερα, ο Σλοβάκος Πίτερ Καζιμίρ δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν ακόμη νικήσει το «θηρίο του πληθωρισμού» και υποστήριξε ότι η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα είναι κομβική για τους αξιωματούχους, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα μειώσουν περαιτέρω ή όχι. Ο Μάρτινς Κάζακς της Λετονίας δήλωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός δεν θα επανέλθει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v