Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυστική αλλαγή φορτίου από ρωσικό τάνκερ στη Σιγκαπούρη

Η Μόσχα προσπαθεί να υπονομεύσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στον στόλο της. Το SCF Primorye φαίνεται να έχει μεταφέρει το φορτίο του σε άλλο πλοίο.

Μυστική αλλαγή φορτίου από ρωσικό τάνκερ στη Σιγκαπούρη
φωτογραφία αρχείου

Το πρώτο ρωσικό δεξαμενόπλοιο που επιχείρησε να παραδώσει πετρέλαιο ενώ βρισκόταν υπό τις αμερικανικές κυρώσεις πραγματοποίησε μυστική μεταφορά φορτίου σε άλλο πλοίο, δείγμα των προσπαθειών της Μόσχας να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών περιορισμών στον στόλο της.

Στο SCF Primorye επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών τον Οκτώβριο, μετά τις οποίες δεν φόρτωσε ξανά πετρέλαιο για περίπου έξι μήνες.

Αλλά στα τέλη Απριλίου, το δεξαμενόπλοιο πήγε στο ρωσικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, το Νοβοροσίσκ, και παρέλαβε ένα φορτίο πετρελαίου των Ουραλίων, προτού ξεκινήσει ένα ταξίδι 7.500 μιλίων προς μια τοποθεσία περίπου 70 μίλια ανατολικά της Σιγκαπούρης.

Η Ρωσία έχει στείλει περίπου 3,4 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα μέχρι στιγμής φέτος, αξίας περίπου 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο σημείο εξαγωγής, και η εργασία γύρω από τις δυτικές κυρώσεις ήταν μέρος αυτού.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο στον κρατικό προϋπολογισμό αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50% τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καθώς οι τιμές του αργού αυξήθηκαν και το κράτος προσαρμόστηκε στα μέτρα. Παρ' όλα αυτά, τα παραμορφωμένα logistics στα οποία εμπλέκεται η SCF Primorye δείχνουν ότι υπάρχουν εμπόδια στο εμπόριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v