Ποιοι κέρδισαν, ποιοι έχασαν και ποιοι τα θαλάσσωσαν στις ευρωεκλογές

Η ακροδεξιά είχε μια καλή νύχτα. Αλλοι όχι και τόσο. Ενώ η Δεξιά κέρδισε δύναμη, οι πράσινοι και οι φιλελεύθεροι δεν πανηγυρίζουν. Ποια πρόσωπα σηκώθηκαν με χαρά σήμερα, ποια όχι και ποια έκαναν την έκπληξη.

Ποιοι κέρδισαν, ποιοι έχασαν και ποιοι τα θαλάσσωσαν στις ευρωεκλογές

Ένα πράγμα είναι βέβαιο μετά τις εκλογές της Κυριακής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Δεν θα πανηγυρίσουν όλοι.

Ενώ η Δεξιά κέρδισε δύναμη, οι πράσινοι και οι φιλελεύθεροι πέρασαν μια δύσκολη νύχτα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δέχτηκε τέτοιο χτύπημα που διέλυσε αμέσως το γαλλικό κοινοβούλιο και προκήρυξε νέες εκλογές.

Ακολουθεί ο οδηγός του POLITICO για το ποιοι χαίρονται και ποιοι όχι σήμερα:

Νικητές

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδείχθηκε από την ψηφοφορία της Κυριακής έχοντας πιθανώς στο πλευρό της έναν συνασπισμό Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων και του δικού της κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Μαζί, αυτές οι τρεις ομάδες -που την υποστήριξαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της- αναμένεται να έχουν περίπου 407 ψήφους στο Σώμα.

Αν και χρειάζεται μόνο 361 ψήφους στο Κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, η πιθανότητα αποστασίας σημαίνει ότι η νίκη της δεν είναι ακόμη τελειωμένη υπόθεση. Θα χρειαστεί επίσης την υποστήριξη των εθνικών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παρ' όλα αυτά, το ΕΛΚ είναι σε θέση να την προωθήσει. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο ηγέτης του ΕΛΚ, κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο Μακρόν να στηρίξουν τη Φον ντερ Λάιεν για πέντε ακόμη χρόνια. Το ΕΛΚ κέρδισε στη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Κροατία και την Ελλάδα. Πήρε επίσης έξι έδρες στην Ολλανδία, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Τζόρτζια Μελόνι

Η ηγέτιδα της ιταλικής δεξιάς κέρδισε τις εκλογές στην Ιταλία, βγαίνοντας πολύ μπροστά από τους αντιπάλους της. Αυτό την καθιστά, μαζί με τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ, έναν από τους λίγους ηγέτες μιας μεγάλης χώρας της ΕΕ που επέστρεψαν με νίκη στο σπίτι τους. Φαίνεται να έχει βελτιώσει το ποσοστό της σε σχέση με τις εκλογές του 2022.

Η ακροδεξιά

Η νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν ήταν το μεγάλο θέμα της βραδιάς, αφού οι ισχυρές επιδόσεις του ανάγκασαν τον Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές. Τα ακροδεξιά κόμματα ήρθαν επίσης πρώτα στην Αυστρία, κοντά στην πρώτη θέση στην Ολλανδία και ήρθαν δεύτερα στη Γερμανία και τη Ρουμανία. Η Ανακατάληψη του Γάλλου Éric Zemmour μπήκε επίσης στο Κοινοβούλιο.

Σοσιαλιστές

Λοιπόν... κάπως κερδισμένοι. Αν και δεν ήταν ακριβώς εκθαμβωτικά τα αποτελέσματά τους, τα κεντροαριστερά κόμματα της Ευρώπης κρατήθηκαν, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση σε μεγάλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία και την τρίτη θέση στη Γαλλία, όπου ο Ραφαέλ Γκλουκσμάν φαίνεται να έχει αναστήσει την κεντροαριστερά. Μην περιμένετε όμως το ίδιο στη Γερμανία, όπου οι Σοσιαλιστές του Σολτς ήρθαν θλιβερά τρίτοι, πίσω από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Πέτερ Μαγιάρ

Πρώην σύμμαχος και νυν αντίπαλος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ο Πέτερ Μαγιάρ έχει αναδειχθεί σε αδιαμφισβήτητο πρόσωπο της ουγγρικής αντιπολίτευσης, κερδίζοντας περίπου το 30% των ψήφων.

Ρομπέρτα Μετσόλα

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τη Μάλτα εξασφάλισε στο κόμμα της μια επιπλέον έδρα, αφού συγκέντρωσε πάνω από 87.000 ψήφους. Τα μαλτέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι έγινε η υποψήφια ευρωβουλευτής της χώρας με τις περισσότερες ψήφους από τότε που η χώρα εντάχθηκε στην ΕΕ.

Ηττημένοι

Εμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος υπέστη πλήγμα, αφού το κόμμα του ήρθε δεύτερο, μόλις μπροστά από τους Σοσιαλιστές που κάποτε πίστευε ότι τους είχε στείλει στο πολιτικό νεκροταφείο. Η επικρατέστερη υποψήφιά του, η Βαλερί Χαγιέρ, θα επιστρέψει «κουτσαίνοντας» στις Βρυξέλλες, αφού έχει επανειλημμένα επισκιαστεί από τους άνδρες συμμάχους της, ακόμη και από τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματός της Renew, ο Ατάλ τής απαγόρευσε ακόμη και να επιβιβαστεί στο τρένο από το Παρίσι προς τις Βρυξέλλες το βράδυ της Κυριακής.

Όλαφ Σολτς

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Γερμανού καγκελαρίου συντρίφθηκαν από τους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία. Με μόλις 14% των ψήφων, το SPD έλαβε το χειρότερο αποτέλεσμα σε εθνικές εκλογές εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Ο Σολτς αντιμετωπίζει εκκλήσεις από την κεντροδεξιά να ακολουθήσει τον Μακρόν και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Πράσινοι

Μετά από μια ισχυρή επίδοση το 2019, οι Πράσινοι υπέστησαν συντριβή στη Γερμανία, από 21 έδρες σε ίσως και 12, έμειναν με το ζόρι στη Γαλλία και πήραν μηδέν στην Πορτογαλία.

Συνολικά έχασαν περίπου 20 έδρες σε μια θλιβερή νύχτα για τους αγωνιστές για το κλίμα. Δείχνοντας ένα γενναίο πρόσωπο, ένας από τους επικεφαλής υποψηφίους του κόμματος, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Bas Eickhout, δήλωσε ότι οι Πράσινοι θα επιδιώξουν να διαδραματίσουν «εποικοδομητικό» ρόλο στις συνομιλίες για τον συνασπισμό -δηλαδή, αν η Φον ντερ Λάιεν ενδιαφέρεται να συνομιλήσει μαζί τους.

Βίκτορ Όρμπαν

Ο Ούγγρος εθνικιστής ηγέτης τα πήγε χειρότερα απ' ό,τι αναμενόταν, αφού αντιμετώπισε μια σφοδρή πρόκληση από τους Μαγυάρους. Ενώ το κόμμα του, το Fidesz, έλαβε το 43,8% των ψήφων, ήταν το χειρότερο αποτέλεσμά του σε εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρ' όλα αυτά, οι Βρυξέλλες θα παρακολουθούν αν θα χειραγωγήσει τους ευρωβουλευτές του στην εθνικιστική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, δίνοντας άλλη μια ώθηση στη Μελόνι.

Ματέο Σαλβίνι

Το κόμμα της Λέγκας του Ιταλού αντιπροέδρου της κυβέρνησης, το οποίο έλαβε το 34% των ψήφων το 2019 και σήμερα προεδρεύει της ακροδεξιάς ομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία», έλαβε λιγότερο από 9% αυτή τη φορά, γεγονός που το φέρνει στο ίδιο επίπεδο με το Forza Italia (το οποίο κατέβηκε με το όνομα του αείμνηστου Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο ψηφοδέλτιο). Ciao σε αυτούς.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Είχε μία μόνο δουλειά και τα θαλάσσωσε. Μια απροσεξία στη σκηνή έφερε σε δύσκολη θέση το θεσμικό όργανο στη μεγαλύτερη βραδιά του, καθώς εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου διάβαζε διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που προβάλλονταν στην οθόνη πίσω του. Αυτό προκάλεσε τα χλευαστικά σχόλια των παρευρισκόμενων δημοσιογράφων. με έναν να φωνάζει σε στυλ παντομίμας: «Είναι πίσω σου!».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v