Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εκτιμήσεις για τις έδρες στο ευρωκοινοβούλιο

Ο μεγάλος συνασπισμός παραμένει σταθερός στην πρώτη εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς. Πώς διαμορφώνονται οι έδρες.

Οι εκτιμήσεις για τις έδρες στο ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσίευσε τις πρώτες του προβλέψεις για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Δείχνουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να λαμβάνει 181 έδρες στο νέο ευρωκοινοβούλιο των 720 εδρών, οι Σοσιαλιστές 135 και το κεντρώο Renew 82.

Αθροιστικά ο σημερινός μεγάλος συνασπισμός φαίνεται να λαμβάνει 398 έδρες. Επί του παρόντος, αυτές οι τρεις ομάδες έχουν 417 ευρωβουλευτές σε ένα μικρότερο Κοινοβούλιο 705 εδρών.

Υπενθυμίζεται, όπως μεταδίδει το politico, ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρειάζεται 361 ψήφους για να πάρει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν (εάν επιλεγεί από τους εθνικούς ηγέτες της ΕΕ), αλλά δεν θα την υποστηρίξουν όλα τα κόμματα εντός του μεγάλου συνασπισμού.

Τυπικά, υπολογίζεται discount 10-15%, πράγμα που σημαίνει ότι ένας αριθμός 398 απέχει πολύ από το να είναι ασφαλής.

Οι δύο ομάδες πιο δεξιά είδαν αύξηση της υποστήριξης, με τους European Conservatives and Reformists με 71 ευρωβουλευτές και το Identity and Democracy με 62.

Οι Πράσινοι πέφτουν στις 53 έδρες με την Αριστερά στις 34.

Υπάρχουν 102 ανεξάρτητοι ευρωβουλευτές σε αυτή την εκτίμηση.

Αυτοί οι αριθμοί είναι ελαφρώς διαφορετικοί από τους αριθμούς που καταρτίζονται εσωτερικά από το ΕΛΚ, το οποίο έχει 187 ευρωβουλευτές με τους Σοσιαλιστές 139 και το Renew 81. Τα στοιχεία του ΕΛΚ δίνουν το ECR με 80 και το ID με 65.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v