Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόωρες εκλογές στις 30 Ιουνίου προκήρυξε ο Μακρόν

Ο Γάλλος Πρόεδρος σε διάγγελμά του ανακοίνωσε την διάλυση της Βουλής και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μετά την ήττα από την ακροδεξιά. Λεπέν: «Είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε την εξουσία».

Πρόωρες εκλογές στις 30 Ιουνίου προκήρυξε ο Μακρόν

Την διάλυση του γαλλικού κοινοβουλίου και την διενέργεια πρόωρων εκλογών ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο Εμμανουέλ Μακρόν, μετά τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν. 

Ο Εμμανουέλ Μακρόν προκήρυξε την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη στις 30 Ιουνίου. 

Την προκήρυξη εκλογών χαιρέτισε σε δηλώσεις της η Μαρίν Λεπέν.

«Η ψήφος των Γάλλων σε εθνικό επίπεδο σ’ αυτή την δεύτερη ήττα του Εμανουέλ Μακρόν είναι δίχως προηγούμενο. Ο Γάλλος πρόεδρος απαντώντας στο αίτημα του Μπαρντελά ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και έτσι οι Γάλλοι θα εκφραστούν σε λίγες βδομάδες ξανά στις κάλπες. Θα πρέπει να χαιρετίσω αυτή την απόφαση που γίνεται στο πλαίσιο της λογικής, στο πλαίσιο των θεσμών της γαλλικής Δημοκρατίας και είμαστε έτοιμοι μετά τις νομοθετικές εκλογές του 2022 που επέτρεψαν να έχουμε ένα νέο κίνημα ως την κύρια μορφή της αντιπολίτευσης, τώρα να είμαστε η νέα εναλλακτική της Γαλλίας» τόνισε η Μαρίν Λεπέν.

«Είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε εξουσία, να μας εμπιστευτούν οι Γάλλοι ενόψει των νομοθετικών βουλευτικών εκλογών, είμαστε έτοιμοι εδώ για την επανόρθωση της χώρας, είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε των γαλλικών συμφερόντων, έτοιμοι να βάλουμε τέλος στην μαζική μετανάστευση, έτοιμοι να ασκήσουμε μία εξουσία υπέρ των Γάλλων. Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για την εκβιομηχάνιση της χώρας ξεκάθαρα.

Το μήνυμα των εκλογών συμπεριλαμβανομένης και της διάλυσης του κοινοβουλίου απευθύνεται και στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Αυτή η μεγάλη νίκη αναγράφεται στο πλαίσιο της ιστορίας (…) κι επειδή είμαστε ένας λαός με συναισθήματα, βλέπουμε μία νέα μέρα για όλους τους λαούς της Ευρώπης, για όλα τα έθνη».

Τι δήλωσε ο Μακρόν

Αφού αναφέρθηκε στο σκορ της ακροδεξιάς κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: «Επομένως, δεν θα μπορέσω, στο τέλος αυτής της ημέρας, να ενεργήσω σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Σε αυτή την κατάσταση προστίθεται ένας πυρετός που έχει καταλάβει τον δημόσιο και κοινοβουλευτικό διάλογο στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αφού πραγματοποίησα τις διαβουλεύσεις που προβλέπονται στο άρθρο δώδεκα του Συντάγματός μας, αποφάσισα να σας δώσω ξανά την επιλογή του κοινοβουλευτικού μας μέλλοντος με την ψηφοφορία », τόνισε.

«Θα υπογράψω σε λίγα λεπτά το διάταγμα για τη σύγκληση των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου για τον πρώτο γύρο και στις 7 Ιουλίου για τον δεύτερο», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.  

Σάρωσε η Λεπέν στη Γαλλία, σύμφωνα με τα exit polls

Βαριά ήττα για τον Εμμανουέλ Μακρόν δείχνουν τα exit polls στη Γαλλία. Οπως φαίνεται η Ομάδα του Μακρόν κατατροπώθηκε από το Κόμμα της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές.

Την πρώτη θέση στις γαλλικές ευρωεκλογές καταλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού TF1, λίγο μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης, θα κινηθεί γύρω στο 32,4%.

Το κόμμα της κυβερνητικής παράταξης Αναγέννηση του προέδρου Μακρόν θα κινηθεί περί το 15,2%, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα λαμβάνει ποσοστό περί το 14,3%. Ακολουθούν, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν με 8,3%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με 7%, οι Οικολόγοι με 5,6%. Περί το 5,1% λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.

Η συμμετοχή εκτιμάται περί το 52,5% του εκλογικού σώματος και είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές τα τελευταία 30 χρόνια στη Γαλλία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί προς τους Γάλλους πολίτες λίγο μετά την δημοσιοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, κάτι που δεν συνηθίζεται στη Γαλλία μετά τις ευρωεκλογές.

Στις ευρωεκλογές του 2019 το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είχε έρθει και πάλι πρώτο με 23,31% έναντι 22,41% που είχε λάβει η παράταξη Μακρόν. Την τρίτη θέση είχαν καταλάβει οι Οικολόγοι με 13,47%, την τετάρτη οι Ρεπουμπλικάνοι με 8,48%, την πέμπτη η Ανυπότακτη Γαλλία με 6,31% και την έβδομη οι Σοσιαλιστές με 6,19%. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν είχαν υπερβεί το 5% και συνεπώς δεν είχαν εκλέξει ευρωβουλευτή με βάση τον γαλλικό ευρωεκλογικό νόμο.

Συντριπτική ήττα Μακρόν, ζητά εθνικές εκλογές ο Μπαρντελά 

Το 2019, το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν ήταν πολύ κοντά σε ποσοστά με τη Μαρίν Λεπέν. Αυτή τη φορά οδεύει προς μια συντριπτική ήττα.

Το αποτέλεσμα υπογραμμίζει την ελκυστικότητα του κοινού ευρωψηφοδελτίου της Λεπέν με τον 28χρονο αρχηγό του κόμματός της Τζόρνταν Μπαρντέλα, καθώς προσβλέπουν στις προεδρικές εκλογές το 2027, όταν τα όρια θητείας εμποδίζουν τον Μακρόν να είναι ξανά υποψήφιος. Η Λεπέν έχει προτείνει τον Μπαρντέλα ως πιθανό πρωθυπουργό εάν γίνει πρόεδρος.

Ο υποψήφιος της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά, ζήτησε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν «να οργανώσει νέες βουλευτικές εκλογές».

Χαιρετίζοντας την «ιστορική επίδοση» του κόμματός του και την κατάφωρη απόρριψη της πολιτικής του προέδρου της Γαλλίας, ο Μπαρντελά κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν «να λάβει υπ' όψιν του αυτό το νέο πολιτικό δεδομένο» και να διαλύσει το γαλλικό κοινοβούλιο για να προκηρύξει «νέες βουλευτικές εκλογές».

Η υποστήριξη για την ακροδεξιά μπορεί να είναι ακόμη πιο ισχυρή από ό,τι δείχνει η ψήφος για το Rassemblement National της Λεπέν. Μια αντίπαλη δεξιά ομάδα με επικεφαλής την ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, εκτιμάται να λάβει 5,3%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v