Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουρά έκαναν ξένοι επενδυτές για αγορά μετοχών της Aramco

Το 60% της νέας προσφοράς του σαουδαραβικού πετρελαϊκού γίγαντα οδεύει σε funds απ' όλο τον κόσμο. Παραγγελίες έως και 65 δισ. δολαρίων, με κράχτη το δυνατό μέρισμα. Ωστόσο το Ριάντ δεν χάνει το πάνω χέρι στην επιχείρηση.

Ουρά έκαναν ξένοι επενδυτές για αγορά μετοχών της Aramco

Σε ξένους επενδυτές πρόκειται να κατανεμηθεί περίπου το 60% των προσφερόμενων μετοχών στη σχετική πώληση της Saudi Aramco, ύψους 11,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρουν πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας, σηματοδοτώντας μια ολική ανατροπή μετά την εισαγωγή του πετρελαϊκού γίγαντα στο χρηματιστήριο το 2019, που κατέληξε σε κατά κύριο λόγο υπόθεση εσωτερικής κατανάλωσης.

Το ντιλ προκάλεσε μεγάλη ζήτηση σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ενώ επίσης funds από τη Βρετανία, το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία στήριξαν την πώληση των μετοχών, που απέσπασε παραγγελίες συνολικής αξίας άνω των 65 δισ. δολαρίων.

Όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο ο πετρελαϊκός γίγαντας, οι ξένοι επενδυτές είχαν σε μεγάλο βαθμό αμβλύνει τις προσδοκίες αποτίμησης και άφησαν την κυβέρνηση του Ριάντ να εξαρτάται από τους ντόπιους αγοραστές. Η δημόσια εγγραφή των 29,4 δισ. δολαρίων έλαβε παραγγελίες 106 δισ. δολαρίων και μόλις το 23% των μετοχών διατέθηκε σε ξένους αγοραστές.

Αλλά βασικό πλεονέκτημα αυτή τη φορά είναι το μέρισμα της εταιρείας, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αγγίζοντας το 6,6%.

Η Σαουδική Αραβία έκανε αρκετές προσφορές για να καλύψει όλες τις μετοχές μέσα σε λίγες ώρες μετά την έναρξη της συμφωνίας. Η προσφορά έκλεισε την Πέμπτη και το βασίλειο αναμένεται να έχει έσοδα τουλάχιστον 11,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Mε την έκταση της ξένης συμμετοχής στο μικροσκόπιο, κορυφαία στελέχη της Aramco πραγματοποίησαν σειρά εκδηλώσεων σε Λονδίνο και ΗΠΑ για να αυξήσουν τη ζήτηση.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κατέχει περίπου το 82% της Aramco, ενώ το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων κατέχει επιπλέον ποσοστό 16%. Το βασίλειο θα συνεχίσει να είναι ο κύριος μέτοχος μετά την προσφορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v