Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάιντεν σε Μακρόν: Ο Πούτιν σας απειλεί όλους στην Ευρώπη

Διαπιστευτήρια της αμοιβαίας συμμαχίας, της κοινής οπτικής και των στόχων τους στα μεγάλα μέτωπα Ουκρανίας και Μέσης Ανατολής έδωσαν από το Παρίσι οι πρόεδροι Γαλλίας και ΗΠΑ.

Μπάιντεν σε Μακρόν: Ο Πούτιν σας απειλεί όλους στην Ευρώπη

«Εάν ο Πούτιν υποτάξει την Ουκρανία δεν θα σταματήσει εκεί. Θα προχωρήσει πιο πέρα και θα απειληθεί όλη η Ευρώπη. Δεν θα το επιτρέψουμε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν στο πλευρό της Ουκρανίας, των συμμάχων μας και της Γαλλίας». Αυτό δήλωσε μιλώντας προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε τις δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του, κάνοντας λόγο για έναν σύμμαχο που αγαπάει και σέβεται τους Ευρωπαίους. Υπογράμμισε κι αυτός από την πλευρά του ότι στην ουκρανική κρίση διακυβεύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι στο ζήτημα της Ουκρανίας η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν κοινή αντίληψη που βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην ελευθερία των λαών για αυτοδιάθεση.

«Σας ευχαριστώ που είστε ο πρόεδρος της πρώτης παγκόσμιας δύναμης και που το πράττετε με την καθαρότητα και την αφοσίωση ενός εταίρου που αγαπά και που σέβεται τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος εξαίροντας τη βούληση του Μπάιντεν, ο οποίος είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, να «οικοδομήσει συμφωνίες, από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι στόχος είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δίκαιη και διαρκή ειρήνη, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ασφαλείας Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ανέφερε επίσης ότι, εννέα μήνες μετά την έναρξη της σύγκρουσης, η κατάσταση στη Ράφα από ανθρωπιστική άποψη είναι απαράδεκτη και κάλεσε το Ισραήλ να ανοίξει ανθρωπιστικούς διάδρομους όπως ζητάει εδώ και πολλούς μήνες η διεθνής κοινότητα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε επίσης, μετά την απελευθέρωση τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα σταματήσουν να δουλεύουν μέχρι να απελευθερωθούν «όλοι οι όμηροι».

Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι αποφασισμένες να ασκήσουν τις απαραίτητες πιέσεις» στο Ιράν, το οποίο βρίσκεται σε στρατηγική κλιμάκωσης προς κάθε κατεύθυνση», δήλωσε παράλληλα ο Εμανουέλ Μακρόν από το Ελιζέ, δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο.

«Όσον αφορά το Ιράν, κάνουμε την ίδια διαπίστωση της στρατηγικής κλιμάκωσης προς κάθε κατεύθυνση, είτε πρόκειται για πρωτοφανείς επιθέσεις κατά του Ισραήλ, ελιγμούς περιφερειακής αποσταθεροποίησης είτε ασφαλώς για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι δύο χώρες μας είναι αποφασισμένες να ασκήσουν τις απαραίτητες πιέσεις για να εξαλείψουν αυτή την τάση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v