Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aναβάλλει την αποχώρησή του από την ισραηλινή κυβέρνηση ο Μπένι Γκαντς

Aκύρωσε τις πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις, στον απόηχο της επιτυχημένης επιχείρησης για τη διάσωση τεσσάρων ομήρων από τη Γάζα, ο πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου-μέλος του πολεμικού συμβουλίου.

Aναβάλλει την αποχώρησή του από την ισραηλινή κυβέρνηση ο Μπένι Γκαντς

Ο Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ και πολιτικός αντίπαλος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναβάλλει την πολυαναμενόμενη δήλωση στην οποία αναμενόταν να προχωρήσει, ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση ενότητας λόγω απουσίας σχεδίου για τη μεταπολεμική Λωρίδα της Γάζας, όπως ζητούσε.

Η ανακοίνωση του πρώην υπουργού Αμυνας δόθηκε στη δημοσιότητα στον απόηχο της επιτυχημένης επιχείρησης για τη διάσωση τεσσάρων ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γκαντς κατέθεσε τον περασμένο μήνα σχέδιο έξι σημείων που προσδιορίζει συγκεκριμένα ποιος θα είναι υπεύθυνος για τη διακυβέρνηση του παλαιστινιακού θύλακα μετά το τέλος του πολέμου κατά της Χαμάς, ο οποίος έχει διαρκέσει περισσότερο από επτά μήνες.

Δεν είπε πότε ακριβώς θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που δεν υπάρξει απάντηση στο τελεσίγραφο που έθεσε και λήγει σήμερα, αλλά οι κινήσεις του αντανακλούν τις εσωτερικές εντάσεις στο «πολεμικό υπουργικό συμβούλιο» που σχηματίζει με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ πρότεινε μετά τον πόλεμο να ηγηθεί της Λωρίδας της Γάζας μια προσωρινή μικτή πολιτική διοίκηση που θα βασίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τους Ευρωπαίους, τις αραβικές χώρες και τους Παλαιστίνιους, ενώ το Ισραήλ θα διατηρεί τον έλεγχο ασφαλείας.

Ταυτόχρονα, το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας. Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, αυτόπτες μάρτυρες και ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου έκαναν λόγο για χτυπήματα σε διαφορετικούς τομείς της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου και του κεντρικού που υφίσταται σφοδρά πλήγματα τις τελευταίες ημέρες.

Ένα από αυτά πλήγματα αυτή την εβδομάδα σε σχολείο της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) στοίχισε τη ζωή σε 37 ανθρώπους, σύμφωνα με τοπικό νοσοκομείο. Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για το πλήγμα αυτό που είχε στόχο, όπως δήλωσε, «μια βάση της Χαμάς» και ανακοίνωσε χθες ότι σκότωσε εκεί «17 τρομοκράτες».

Ωστόσο η Χαμάς κατηγόρησε το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο τον ισραηλινό στρατό για «ψευδείς πληροφορίες», δηλώνοντας ότι τρεις άνθρωποι που εμφανίζονται ως «νεκροί» από το Ισραήλ είναι «εν ζωή» και ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι είχαν σκοτωθεί αλλού.

Ο επικεφαλής της Unrwa Φιλίπ Λαζαρινί κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έπληξε «χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση» το σχολείο αυτό που φιλοξενούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, «6.000 ανθρώπους που είχαν εκτοπιστεί» εξαιτίας των μαχών.

Από τη σύγκρουση, που έχει εισέλθει στον ένατο μήνα της, έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, έχει ισοπεδωθεί μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας και έχουν ξεριζωθεί οι περισσότεροι από τους 2,4 εκατ. κατοίκους του θύλακα, οι οποίοι πλέον είναι και αντιμέτωποι με τον κίνδυνο λιμού.

Μόλις μία εβδομάδα μετά τον νέο οδικό χάρτη που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης πυρός μοιάζουν να βρίσκονται σε τέλμα παρά τις συζητήσεις αυτή την εβδομάδα στη Ντόχα του Κατάρ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Κατάρ και την Ιορδανία, όπως ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον.

Αλλά μέχρι την περιοδεία στη Μέση Ανατολή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, το πολιτικό σκηνικό στο Ισραήλ μπορεί να έχει αλλάξει.

 

Με πληροφορίες από Reuters, Times of Israel, ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v