Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Εχουμε δρόμο για να νικήσουμε τον πληθωρισμό

Η διαδρομή μέχρι την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο δεν θα είναι απόλυτα ομαλή, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Λαγκάρντ: Εχουμε δρόμο για να νικήσουμε τον πληθωρισμό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέχει ακόμα πολύ από το να νικήσει τον πληθωρισμό και πρέπει να συνεχίσει να βάζει φρένο στην ανάπτυξη, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της την Παρασκευή. 

«Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι ο πληθωρισμός να ξεριζωθεί από την οικονομία» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ. «Δεν θα είναι μια απόλυτα ομαλή διαδρομή» πρόσθεσε. 

«Χρειάζεται να συνεχίσουμε να έχουμε το πόδι στο φρένο για κάποιο καιρό ακόμα ακόμα και αν δεν το πιέζουμε τόσο δυνατά όσο πριν» ανέφερε. «Τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σε περιοριστικό επίπεδο για όσο καιρό χρειαστεί για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών» πρόσθεσε. 

Την Πέμπτη, η κα Λαγκάρντ τόνισε ότι δεν μπορεί να πει ότι η ΕΚΤ έχει μπει σε φάση μείωσης επιτοκίων, υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία. Χρειαζόμαστε επαρκή στοιχεία, στοιχεία που επιβεβαιώνουν το μονοπάτι μείωσης του πληθωρισμού, για να πάρουμε αποφάσεις και για αυτό δεν θα σας πω τι θα κάνουμε σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, σημείωσε.

Όπως τόνισε η κα Λαγκάρντ, η ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί η ΕΚΤ στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι «εξαιρετικά αβέβαιη» και προειδοποίησε πως πάντα θα υπάρχουν «αναταράξεις» στο μονοπάτι που μπορεί να εκπλήξουν, τόσο επειδή δεν ήταν αναμενόμενες όσο και ως προς το μέγεθός τους. «Αυτό που ξέρουμε, όμως, είναι ότι ο δρόμος θα είναι ανώμαλος», υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v