Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tesla: Δικαστικό θρίλερ με έπαθλο 5,2 δισ. δολάρια

H αυτοκινητοβιομηχανία υποστηρίζει ότι οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους ενάγοντες κατά της αμοιβής των $56 δισ. του Μασκ δικαιούνται πολύ λιγότερα από την αποζημίωση-μαμούθ που διεκδικούν.

Tesla: Δικαστικό θρίλερ με έπαθλο 5,2 δισ. δολάρια

Η Tesla τόνισε σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ ότι οι δικηγόροι που έπεισαν δικαστή να ακυρώσει πακέτο αποδοχών 56 δισ. δολαρίων για τον Έλον Μασκ δικαιούνται μόλις 13,6 εκατ. δολάρια, αντί για τα 5,2 δισ. δολάρια σε μετοχές που έχουν ζητήσει ως ανταμοιβή.

Τον Ιανουάριο, δικαστήριο του Ντέλαγουερ ακύρωσε πακέτο αποδοχών 56 δισ. δολαρίων για τον Μασκ, λέγοντας ότι εγκρίθηκε παράτυπα από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. 

«Η αιτιολόγηση για αυτό το απίστευτο αίτημα αψηφά την καθιερωμένη νομολογία του Ντέλαγουερ, διαστρέφει βασικές οικονομικές αρχές και επιδιώκει να αποφύγει πλήρως τα κριτήρια που επιβάλλει αυτό το δικαστήριο για δίκαιες αμοιβές» έγραψαν οι δικηγόροι της εταιρείας σε δικαστήριο την Παρασκευή. «Με απλά λόγια, θα γελοιοποιούσε ένα δίκαιο δικαστήριο που είναι επιφορτισμένο με την προστασία των συμφερόντων των μετόχων» πρόσθεσαν.

Η επιστολή αποτελεί την πιο πρόσφατη προσπάθεια της Tesla να απαξιώσει και να ανατρέψει την απόφαση του δικαστή και έρχεται πριν από δύο κρίσιμες ψηφοφορίες στην ετήσια συνεδρίασή της εταιρείας στο Όστιν στις 13 Ιουνίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων ελπίζει ότι αν οι μέτοχοι δώσουν και πάλι το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του μεγαλύτερου πακέτου αποδοχών στην ιστορία των ΗΠΑ, αυτό θα οδηγήσει στην ανατροπή ή την άμβλυνση της απόφασης, η οποία υποκινήθηκε από ανησυχίες για την ανεξαρτησία του Διοικητικού Συμβουλίου και την αδιαφανή δομή της συμφωνίας.

Επίσης, επιδιώκει να εξασφαλίσει τη στήριξη των επενδυτών για τη μεταφορά της επιχειρηματικής έδρας της Tesla στο Τέξας από το Ντέλαγουερ, εν μέρει ως απάντηση στην οργή του Μασκ για την απόφαση.

Ο Γκρεγκ Βαράγιο, επικεφαλής δικηγόρος της δικηγορικής εταιρείας Bernstein Litowitz που εκπροσωπεί τους ενάγοντες, έχει ζητήσει ως αμοιβή περίπου 29 εκατ. μετοχών της Tesla. Έχει υποστηρίξει ότι η λήψη αυτού του τμήματος των περίπου 267 εκατ. μετοχών που θα λάμβανε ο Μασκ ευθυγραμμίζεται με πρόσφατες αποφάσεις στο Ντέλαγουερ για το μερίδιο που μπορούν να κρατήσουν οι δικηγόροι από το «παρεχόμενο όφελος» στους μετόχους.

Η Tesla υπογράμμισε στην κατάθεσή της ότι τα υποτιθέμενα οφέλη από την αρχική απόφαση δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν. Επισήμανε ότι η διεκδικούμενη αποζημίωση, η οποία αρχικά αποτιμήθηκε στα 5,6 δισ. δολάρια, θα ήταν 17 φορές μεγαλύτερη από οποιοδήποτε δικηγορική αμοιβή στη νομική ιστορία του Ντέλαγουερ και ίση με ολόκληρο τον προϋπολογισμό της πολιτείας για το 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v