Ελ-Εριάν: Απίθανη μείωση επιτοκίων από τη Fed τον Ιούλιο

Τα στοιχεία για την ανεργία αποκλείουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής τον Ιούλιο, εκτίμησε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν. Αναμένει ότι η Fed θα στείλει σήμα μόνο για μία μείωση επιτοκίων φέτος

Ελ-Εριάν: Απίθανη μείωση επιτοκίων από τη Fed τον Ιούλιο
O Μοχάμεντ Ελ Εριάν, πρόεδρος του Queens’ College στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και σύμβουλος των Allianz και Gramercy

Tα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ αποκλείουν το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων από τη Fed τον Ιούλιο, υποστήριξε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν. 

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τον Μάιο οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν σε 272.000 από 165.000 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 185.000.

Το ποσοστό ανεργίας ενισχύθηκε στο 4% έναντι 3,9% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα παραμείνει αμετάβλητο στο 3,9%.

Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση έναντι ανόδου 0,2% τον Απρίλιο. Η άνοδος είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις για ενίσχυση κατά 0,3%. Σε ετήσια βάση, το μέσο ωρομίσθιο κινήθηκε 4,1% υψηλότερα έναντι ανόδου 3,9% τον προηγούμενο μήνα.

«Είναι μια πραγματικά ισχυρή έκθεση όσον αφορά τη ζήτηση για εργαζομένους και όσον αφορά τους μισθούς που καταβλήθηκαν» σημείωσε ο Ελ-Εριάν, πρόεδρος του Queens College στο πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ. 

«Κλείνει την πόρτα σε μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο, ανεξάρτητα από το τι θα δείξει την άλλη εβδομάδα η μέτρηση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή» σημείωσε στο Bloomberg ο Ελ-Εριάν. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μειώσουν ή να στείλουν σήμα για μείωση τον Ιούλιο με αυτά τα στοιχεία» πρόσθεσε. 

O Ελ-Εριάν αναμένει ότι η FOMC θα στείλει σήμα μόνο για μία μείωση επιτοκίων φέτος και τόνισε ότι ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, θα διατηρήσει ανοιχτές όλες τις επιλογές και θα επαναλάβει ότι η κεντρική τράπεζα στηρίζεται στα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v