Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάιντεν: Συγγνώμη, Βολοντίμιρ, που αργήσαμε, πάρε $225 εκατ.

«Δεν υποκύπτετε, αγωνίζεστε ρωμαλέα, δεν θα φύγουμε από δίπλα σας», είπε στον Ουκρανό πρόεδρο. Απολογήθηκε για τις καθυστερήσεις εκ μέρους των Ρεπουμπλικάνων στη χορήγηση χρηματοδότησης.

Μπάιντεν: Συγγνώμη, Βολοντίμιρ, που αργήσαμε, πάρε $225 εκατ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε συγγνώμη από τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την προ μηνών και επί μακρόν καθυστέρηση έγκρισης του νέου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς τη συμμαχική εμπόλεμη χώρα, εξαιτίας της παρελκυστικής πολιτικής που ακολούθησε η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση στο Κογκρέσο.

Ο Μπάιντεν ζήτησε συγγνώμη, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, σε διμερή συνάντηση με τον Ζελένσκι σήμερα Παρασκευή.

«Δεν έχετε υποκύψει στο ελάχιστο, αλλά συνεχίζετε να αγωνίζεστε με τρόπο αξιοθαύμαστο -δεν πρόκειται να φύγουμε από δίπλα σας», είπε ο Μπάιντεν στον Ουκρανό πρόεδρο.

«Ζητώ συγγνώμη για τις εβδομάδες που δεν ήξερα αν και πότε θα περάσει η χρηματοδότηση. Δυσκολευτήκαμε να περάσουμε το νομοσχέδιο με τα χρήματα, γιατί ορισμένα πολύ συντηρητικά μέλη μας το κρατούσαν πίσω, αλλά τα καταφέραμε».

Ο Μπάιντεν άδραξε την ευκαιρία για να ανακοινώσει τη χορήγηση νέας δόσης, καθώς και να τονίσει πόσο η πρόσθετη χρηματοδότηση ανέβασε περαιτέρω το ύψος της συμφωνίας του Απριλίου.

«Από τότε, μαζί με το σημερινό, έχω ανακοινώσει έξι πακέτα σημαντικής χρηματοδότησης -σήμερα υπογράφω ένα επιπλέον πακέτο 225 εκατομμύρια δολαρίων για να σας βοηθήσω να ανακατασκευάσετε το ηλεκτρικό δίκτυο», είπε, το οποίο έχει δεχτεί σειρά ρωσικών επιθέσεων το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα η Ουκρανία να βιώνει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκονται στη Γαλλία, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 80ή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία.

Ο πόλεμος πιθανώς εισέρχεται σε νέα φάση καθώς οι δυτικές χώρες -και κυρίως οι ΗΠΑ- έδωσαν στο Κίεβο το πράσινο φως προκειμένου να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα για να χτυπά στόχους μέσα στο ρωσικό έδαφος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v