Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν βλέπουν μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο

Μια μείωση επιτοκίων θα ήταν επιβεβλημένη στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου αν οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στο τελευταίο τρίμηνο του 2025 παρέμεναν σταθερές στο 1,9% με 2%, ανέφερε πηγή στο Reuters.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν βλέπουν μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο

Aξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν βλέπουν πιθανή μια νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αύξηση των μισθών, ανέφεραν πέντε πηγές στο Reuters. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης.


Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Δεδομένου του αναβαθμισμένου outlook για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και και της ισχυρής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, είναι πλέον κατάλληλο να μετριάσουμε τον βαθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής μετά από εννιά μήνες σταθερών επιτοκίων, τόνισε η κα Λαγκάρντ.

Από τη συνεδρίαση της 23ης Σεπτεμβρίου ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και το outlook για τον πληθωρισμό έχει βελτιωθεί σημαντικά, σημείωσε.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, η κα Λαγκάρντ ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει ότι η ΕΚΤ έχει μπει σε φάση μείωσης επιτοκίων, υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία. Χρειαζόμαστε επαρκή στοιχεία, στοιχεία που επιβεβαιώνουν το μονοπάτι μείωσης του πληθωρισμού, για να πάρουμε αποφάσεις και για αυτό δεν θα σας πω τι θα κάνουμε σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, σημείωσε.

Oι πηγές σημείωσαν ότι οι αξιωματούχοι έχουν ήδη το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όταν η ΕΚΤ θα έχει στη διάθεση της νέες προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού και περισσότερα στοιχεία να αναλύσει. 

Μια πηγή ανέφερε ότι μια μείωση επιτοκίων θα ήταν επιβεβλημένη στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου αν οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στο τελευταίο τρίμηνο του 2025 παρέμεναν σταθερές στο 1,9% με 2%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v