Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται σε νέες μειώσεις επιτοκίων

Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ήταν δικαιολογημένη καθώς το outlook του πληθωρισμού έχει βελτιωθεί, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ. Με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία οι αποφάσεις. Κίνδυνος «αναταράξεων».

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται σε νέες μειώσεις επιτοκίων

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Δεδομένου του αναβαθμισμένου outlook για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και και της ισχυρής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, είναι πλέον κατάλληλο να μετριάσουμε τον βαθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής μετά από εννιά μήνες σταθερών επιτοκίων, τόνισε η κα Λαγκάρντ. 

Από τη συνεδρίαση της 23ης Σεπτεμβρίου ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και το outlook για τον πληθωρισμό έχει βελτιωθεί σημαντικά, σημείωσε.

Η κα Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει να ανακάμπτει καθώς οι υψηλότεροι μισθοί και η βελτίωση των συνθηκών στο εμπόριο θα οδηγήσουν υψηλότερα τα πραγματικά εισοδήματα.

Ωστόσο, η κα Λαγκάρντ επισήμανε ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν και ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο τουλάχιστον και την επόμενη χρονιά. 

Όπως ανέφερε, ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί στα τρέχοντα επίπεδα για το σύνολο του 2024. 

Τα ρίσκα για την ανάπτυξη παραμένουν ισορροπημένα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αλλά είναι καθοδικά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, σημείωσε η κα Λαγκάρντ. Ειδικότερα, προειδοποίησε ότι μια πιο αδύναμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και μια κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ μεγάλων οικονομιών θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της ευρωζώνης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή αποτελούν μεγάλες πηγές γεωπολιτικού ρίσκου. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η κα Λαγκάρντ ανέφερε ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια σήμερα, διότι αυξάνεται η εμπιστοσύνη του στην πορεία που θα ακολουθήσει η οικονομία. Όπως σημείωσε, η εμπιστοσύνη της ΕΚΤ έχει αυξηθεί επειδή ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά, αλλά και λόγω της αξιοπιστίας των τελευταίων προβλέψεων για τον πληθωρισμό.

Στο σημείο αυτό, η «σιδηρά κυρία» της ΕΚΤ επανέλαβε ότι οι αποφάσεις των υπεύθυνων χάραξης νομισματικής πολιτικής θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία

H ίδια σημείωσε επίσης ότι η απόφαση ήταν σχεδόν ομόφωνη, εκτός από ένα μέλος του Δ.Σ. Σύμφωνα με πηγές του Reuters, το μέλος αυτό ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας.

Η κα Λαγκάρντ τόνισε ότι δεν μπορεί να πει ότι η ΕΚΤ έχει μπει σε φάση μείωσης επιτοκίων, υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία. Χρειαζόμαστε επαρκή στοιχεία, στοιχεία που επιβεβαιώνουν το μονοπάτι μείωσης του πληθωρισμού, για να πάρουμε αποφάσεις και για αυτό δεν θα σας πω τι θα κάνουμε σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, σημείωσε.

Όπως τόνισε η κα Λαγκάρντ, η ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί η ΕΚΤ στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι «εξαιρετικά αβέβαιη» και προειδοποίησε πως πάντα θα υπάρχουν «αναταράξεις» στο μονοπάτι που μπορεί να εκπλήξουν, τόσο επειδή δεν ήταν αναμενόμενες όσο και ως προς το μέγεθός τους. «Αυτό που ξέρουμε, όμως, είναι ότι ο δρόμος θα είναι ανώμαλος», υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v