Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάιντεν: Ο Πούτιν είναι δικτάτορας, δεν εγκαταλείπουμε την Ουκρανία

Διπλό μήνυμα για την 80ή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία. «Πούτιν-Τραμπ οι σύγχρονες απειλές της δημοκρατίας». Περιορισμένα τα ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, «δεν θα φτάσουν στο Κρεμλίνο».

Μπάιντεν: Ο Πούτιν είναι δικτάτορας, δεν εγκαταλείπουμε την Ουκρανία

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την απόφασή του να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύει όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ εναντίον στρατιωτικών στόχων εντός της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντάς την ως περιορισμένης εμβέλειας εν μέσω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει ευρύτερο πόλεμο.

Ο Μπάιντεν, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στο ABC, ρωτήθηκε αν η Ουκρανία χρησιμοποιεί ήδη αμερικανικά όπλα σε ρωσικό έδαφος, αλλά απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες.

«Εχουν την άδεια να τα χρησιμοποιούν κοντά στα σύνορα», είπε ο Μπάιντεν. «Δεν επιτρέπουμε χτυπήματα σε βάθος 200 μιλίων στη Ρωσία. Δεν επιτρέπουμε χτυπήματα στη Μόσχα και στο Κρεμλίνο».

«Ακριβώς πίσω από τα σύνορα δέχονται ισχυρά πυρά από συμβατικά όπλα που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι για να εισέλθουν στην Ουκρανία και να σκοτώσουν Ουκρανούς», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν μίλησε στο ABC από τη Νορμανδία, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο των εορτασμών για την 80ή επέτειο από την ιστορική απόβαση των συμμάχων, που οδήγησε στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στην ήττα των ναζί. Από τη Γαλλία επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ προς τους συμμάχους και επιτέθηκε τόσο στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και στον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι αντιπροσωπεύουν τις σύγχρονες απειλές για τη δημοκρατία.

«Ζούμε σε μια εποχή που η δημοκρατία κινδυνεύει περισσότερο σε όλο τον κόσμο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ο Μπάιντεν στη συγκέντρωση πολλών ηγετών του κόσμου που βρέθηκαν στη γαλλική ακτή για να τιμήσουν την ιστορική επέτειο.

Η απόφαση να επιτραπεί η χρήση αμερικανικών όπλων για αντίποινα εναντίον της Ρωσίας σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης για τον Μπάιντεν, ο οποίος αντιστεκόταν εδώ και καιρό σε μια τέτοια κίνηση, ανησυχώντας ότι θα μπορούσε να σηματοδοτήσει κλιμάκωση του πολέμου και να προκαλέσει ρωσικές επιθέσεις σε χώρες του ΝΑΤΟ. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε εδώ και καιρό τους συμμάχους να στείλουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς και να δώσουν άδεια για να χτυπηθούν στόχοι εντός της Ρωσίας.

Ο Πούτιν απάντησε με νέες απειλές, μεταξύ των οποίων τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την άμεση εμπλοκή άλλων χωρών στον πόλεμο και ισχυριζόμενος ότι, επομένως, η Ρωσία έχει δικαίωμα να παράσχει όπλα σε άλλους για να χτυπήσουν στόχους στη Δύση.

Ερωτηθείς αν αυτές οι παρατηρήσεις τον προβληματίζουν, ο Μπάιντεν απάντησε: «Τον ξέρω για πάνω από 40 χρόνια, με απασχολεί εδώ και 40 χρόνια».

«Δεν πρόκειται για έντιμο άνθρωπο, είναι δικτάτορας που ζορίζεται να κρατήσει τη χώρα του ενωμένη, καθώς συνεχίζει τον πόλεμο», είπε ο Μπάιντεν.

Εξάλλου, στην ομιλία του για την 80ή επέτειο από την απόβαση των συμμάχων το 1944, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι ο αγώνας για την Ουκρανία απηχεί τον αγώνα για ελευθερία εκείνη την περίφημη d-day.

H σημερινή σύγκρουση, είπε, είναι μέρος ενός ατέρμονου αγώνα μεταξύ δικτατορίας και ελευθερίας.

«Το να υποκύψεις στους δικτάτορες είναι αδιανόητο. Αν το κάναμε αυτό, σημαίνει ότι θα ξεχνούσαμε τι συνέβη τότε εδώ. Ούτε θα υποκύψουμε ούτε θα ξεχάσουμε», πρόσθεσε.

Και πρόσθεσε: «Η Ουκρανία έχει δεχτεί εισβολή από έναν τύραννο, πολεμούν με εξαιρετική ανδρεία, υφίστανται μεγάλες απώλειες, αλλά δεν κάνουν πίσω».

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι το ΝΑΤΟ και ο ευρύτερος φιλοουκρανικός διεθνής συνασπισμός θα σταθούν σταθερά στο πλάι της Ουκρανίας και «δεν θα απομακρυνθούν».

Αποκάλεσε το ΝΑΤΟ ως «τη μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο» και επισήμανε ότι είναι «πιο αποφασισμένο από ποτέ να διατηρήσει την ειρήνη».

«Ο απομονωτισμός δεν ήταν η απάντηση πριν από 80 χρόνια και δεν είναι ούτε σήμερα», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, υπερασπιζόμενος ως απαραίτητο για τη διατήρηση της ελευθερίας τον ρόλο συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ, τον οποίο ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει να συναντηθεί δύο φορές με τον Ζελένσκι τις επόμενες εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να επιδείξει την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς το Κίεβο, παρότι δεν θα παρευρεθεί στην επικείμενη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στην Ελβετία.

Οι δύο πρόεδροι θα συναντηθούν και την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής των G7 στην Ιταλία, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Ουκρανός ηγέτης είχε επικρίνει την απόφαση του Μπάιντεν να μην παραστεί στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη, και να βρεθούν στη θέση του αντίστοιχα ο Σάλιβαν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις. Ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει, αντ' αυτού, σε πολιτικό προεκλογικό έρανο στο Λος Άντζελες, με τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τους αστέρες του Χόλιγουντ Τζορτζ Κλούνεϊ και Τζούλια Ρόμπερτς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v