Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

IEA: Επενδύσεις $2 τρισ. στην καθαρή ενέργεια το 2024

Για πρώτη φορά, διεθνώς οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και δίκτυα ξεπέρασαν τις δαπάνες για ορυκτά καύσιμα το 2023. Οι δαπάνες στα δίκτυα θα φτάσουν τα $400 δισ. το 2024, έχοντας κολλήσει σε $300 δισ. το 2015-2021.

IEA: Επενδύσεις $2 τρισ. στην καθαρή ενέργεια το 2024

Φέτος οι παγκόσμιες επενδύσεις σε τεχνολογίες και υποδομές ΑΠΕ πρόκειται να φθάσουν τα 2 τρισ. δολ., σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), World Energy Investment.

Για πρώτη φορά, οι επενδύσεις συνολικά στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 τρισ. δολ. το 2024, αναφέρει ο ΙΕΑ στην ετήσια έκθεση για τις παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις.

Για πρώτη φορά, οι συνδυασμένες επενδύσεις σε ΑΠΕ και δίκτυα ξεπέρασαν το ποσό που δαπανήθηκε για ορυκτά καύσιμα το 2023.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι παρά τις πιέσεις στη χρηματοδότηση, οι παγκόσμιες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια πρόκειται να φτάσουν σχεδόν το διπλάσιο από το ποσό που θα διατεθεί στα ορυκτά καύσιμα το 2024, βοηθούμενο από τη βελτίωση των αλυσίδων εφοδιασμού και το χαμηλότερο κόστος για καθαρές τεχνολογίες.

Φέτος, περίπου 2 τρισ. δολ. αναμένεται να εισρεύσουν προς καθαρές τεχνολογίες (όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτρικά οχήματα, πυρηνική ενέργεια, δίκτυα, αποθήκευση, καύσιμα χαμηλών εκπομπών, βελτιώσεις απόδοσης και αντλίες θερμότητας», αναφέρει η έκθεση.

Το υπόλοιπο ποσό επενδυτικών δαπανών -λίγο πάνω από 1 τρισ. δολ.- πρόκειται να διατεθεί στον άνθρακα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

«Για κάθε δολάριο που διατίθεται σήμερα για ορυκτά καύσιμα, σχεδόν δύο δολάρια επενδύονται σε καθαρή ενέργεια», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ. «Η αύξηση των δαπανών για καθαρή ενέργεια υποστηρίζεται από ισχυρά οικονομικά στοιχεία, συνεχείς μειώσεις κόστους και από προβληματισμούς για την ενεργειακή ασφάλεια».

Ωστόσο, παρόλο που οι δαπάνες για καθαρή ενέργεια σπάνε ρεκόρ, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ανισορροπίες και ελλείψεις στις επενδύσεις σε ενέργεια σε πολλά μέρη του κόσμου.

Η έκθεση επισημαίνει αυτές τις αποκλίσεις και τα εμπόδια που παρουσιάζονται στην πορεία για την οικοδόμηση ενός πιο ασφαλούς, βιώσιμου και δίκαιου ενεργειακού συστήματος.

Ακολουθούν μερικά σημαντικά συμπεράσματα:

  • Για πρώτη φορά, οι συνδυασμένες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δίκτυα ξεπέρασαν το ποσό που δαπανήθηκε για ορυκτά καύσιμα το 2023. Ειδικότερα, τα ηλιακά φωτοβολταϊκά προσελκύουν τεράστια επίπεδα δαπανών (βλ. διάγραμμα).
  • Η Κίνα, η οποία βλέπει ισχυρή εγχώρια ζήτηση για ηλιακά, μπαταρίες λιθίου και ηλεκτρικά οχήματα, πρόκειται να δαπανήσει έχει το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια φέτος, φθάνοντας τα 675 δισ. δολ. Ακολουθούν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, με επενδύσεις καθαρής ενέργειας 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 315 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα. Αυτές οι τρεις μεγάλες οικονομίες από μόνες τους καλύπτουν περισσότερα από τα 2/3 των παγκόσμιων επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια.
  • Σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες εκτός Κίνας, οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια το 2024 πρόκειται να ξεπεράσουν τα 300 δισ. δολ. για πρώτη φορά, με επικεφαλής τη Βραζιλία και την Ινδία. Ωστόσο, η έκθεση διαπιστώνει ότι αυτό το επίπεδο δαπανών – το οποίο αντιπροσωπεύει μόνο το 15% περίπου του παγκόσμιου συνόλου – είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που απαιτείται για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας σε πολλές από αυτές τις χώρες, όπου το υψηλό κόστος κεφαλαίου εμποδίζει την ανάπτυξη νέων έργων.
  • Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθούν κατά 7% το 2024 για να φτάσουν τα 570 δισ. δολ., μετά από παρόμοια αύξηση το 2023. Αυτό ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τα επίπεδα ζήτησης που συνεπάγονται το 2030 οι σημερινές ρυθμίσεις πολιτικής, σύμφωνα με την έκθεση, ωστόσο είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι προβλέπεται στα σενάρια για εθνικούς ή παγκόσμιους στόχους για το κλίμα. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις καθαρής ενέργειας από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσώπευαν μόνο το 4% των συνολικών κεφαλαιουχικών δαπανών του κλάδου το 2023.
  • Οι επενδυτικές δαπάνες στα δίκτυα -τα οποία αποτελούν κλειδί για την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια- πρόκειται να φτάσουν τα 400 δισ. δολ. το 2024, έχοντας κολλήσει σε περίπου 300 δισ. δολ. ετησίως μεταξύ 2015 και 2021. Οι επενδύσεις στην αποθήκευση μπαταριών επίσης απογειώνονται και πρόκειται να φτάσουν τα 54 δισ. δολ. 2024. Ωστόσο, αυτές οι δαπάνες παραμένουν επίσης ιδιαίτερα γεωγραφικά συγκεντρωμένες.

Ένα από τα βασικά ευρήματα της έκθεσης είναι ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά υπερβαίνουν πλέον τις δαπάνες για όλες τις άλλες τεχνολογίες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνδυαστικά. Το 2024, οι επενδύσεις ηλιακής ενέργειας πρόκειται να αυξηθούν στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς οι τιμές των μονάδων μειώνονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v