Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνητή νοημοσύνη: Λίγοι παίκτες και με μεγάλες τσέπες

Φρένο στις Big Tech θέλουν να βάλουν οι ΗΠΑ. Οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούν ότι πρέπει να δράσουν επειγόντως για να διασφαλίσουν ότι οι ήδη κυρίαρχες εταιρείες τεχνολογίας δεν θα ελέγχουν την αγορά.

Τεχνητή νοημοσύνη: Λίγοι παίκτες και με μεγάλες τσέπες

Η κορυφαία αμερικανική αρχή επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας θα εξετάσει "με επείγοντα χαρακτήρα" τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, μετά τις ανησυχίες ότι η εξουσία επί της μετασχηματιστικής τεχνολογίας συγκεντρώνεται σε λίγους παίκτες με μεγάλες τσέπες.

Ο Τζόναθαν Κάντερ δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι εξετάζει τα "σημεία μονοπωλιακής πίεσης και το ανταγωνιστικό τοπίο" στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, που περιλαμβάνει τα πάντα, από την υπολογιστική ισχύ και τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, μέχρι τους παρόχους υπηρεσιών cloud και την πρόσβαση σε βασικό υλικό, όπως τα τσιπ μονάδων επεξεργασίας γραφικών.

Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι ο εκκολαπτόμενος τομέας της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται "στο υψηλότερο σημείο του ανταγωνισμού και όχι στο κατώτατο όριο" και πρέπει να δράσουν "επειγόντως" για να διασφαλίσουν ότι οι ήδη κυρίαρχες εταιρείες τεχνολογίας δεν θα ελέγχουν την αγορά, δήλωσε ο Kanter.

"Μερικές φορές η πιο ουσιαστική παρέμβαση είναι όταν η παρέμβαση γίνεται σε πραγματικό χρόνο", πρόσθεσε. "Η ομορφιά αυτού είναι ότι μπορείς να είσαι λιγότερο επεμβατικός".

Ο Κάντερ, ο οποίος διανύει πλέον τον τρίτο χρόνο του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει μαζί με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου πρωτοστατήσει σε μια πιο σκληρή αντιμονοπωλιακή προσέγγιση, μηνύοντας τεχνολογικούς ομίλους όπως η Google και η Apple για αυτό που η κυβέρνηση των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι είναι αθέμιτα μονοπώλια σε υπηρεσίες όπως τα καταστήματα εφαρμογών, οι μηχανές αναζήτησης και η ψηφιακή διαφήμιση. Έχει συνεργαστεί στενά με την πρόεδρο της FTC Λίνα Καν.

Μετά την αίσθηση που προκάλεσε η κυκλοφορία του chatbot ChatGPT της OpenAI τον Νοέμβριο του 2022, έχει ξεσπάσει ένας αγώνας εξοπλισμών, καθώς οι εταιρείες σπεύδουν να εξασφαλίσουν συνεργασίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με μερικές από τις πιο υποσχόμενες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και εκείνες που κατασκευάζουν μοντέλα και εφαρμογές βασισμένες σε αυτή την τεχνολογία.

Εμβληματικό παράδειγμα τέτοιων συμφωνιών είναι η επένδυση 13 δισ. δολαρίων της Microsoft στην OpenAI, η οποία συνοδεύτηκε από αποκλειστικά δικαιώματα στην πνευματική ιδιοκτησία της νεοφυούς επιχείρησης και μερίδιο στα κέρδη της, αλλά απέφυγε την άμεση εξαγορά.

Παρ' όλα αυτά, η FTC καθώς και οι εποπτικές αρχές ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι θα διερευνήσουν το ντιλ, όπως και τις συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων της Google και της Amazon με την ανταγωνίστρια Anthropic.

Τον Μάρτιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, προσέλαβε τον Mustafa Suleyman, ιδρυτή μιας άλλης νεοφυούς επιχείρησης τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία Inflection, και το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού 70 ατόμων για να δημιουργήσει μια νέα μονάδα τεχνητής νοημοσύνης για καταναλωτές. Ορισμένοι παρατηρητές του κλάδου είδαν τη συμφωνία ως τακτική για να παρακάμψει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους και να αποφύγει μια επίσημη έρευνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v