Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισραήλ: Ορδές υπερεθνικιστών ζητούν «θάνατο στους Αραβες»

«Εθιμοτυπική» αλλά και πραγματική επίδειξη ισχύος από Εβραίους εποίκους για τον εορτασμό της ημέρας κατάληψης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Τραυματίες από drone της Χεζμπολάχ στα βόρεια της χώρας και μήνυμα του ηγέτη της Χαμάς για την ειρήνη.

Ισραήλ: Ορδές υπερεθνικιστών ζητούν «θάνατο στους Αραβες»

Eπίθεση με πολλά βλήματα που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο σημειώθηκε στην περιοχή Χουρφέις του βόρειου Ισραήλ, σύμφωνα με τον στρατό της χώρας (IDF), που παράλληλα σημειώνει ότι δεν ήχησαν οι σειρήνες και διεξάγει σχετική έρευνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τουλάχιστον ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος με εκρηκτικά χτύπησε την περιοχή, τραυματίζοντας 11 άτομα, εκ των οποίων ένας σε κρίσιμη κατάσταση. Εκατέρωθεν επιθέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ έχουν ενταθεί στην περιοχή μετά την έκρηξη του τρέχοντος πολέμου στη Γάζα. Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

 

Η επίθεση στο Χουρφέις, χωριό Δρούζων που απέχει 3 χιλιόμετρα από τα σύνορα, σημειώθηκε μετά την προειδοποίηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η ανταλλαγή πυρών με τη Χεζμπολάχ, παράλληλα με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, αναμένεται να κλιμακωθεί σύντομα. Μάρτυρες είπαν ότι χτυπήθηκε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Την ίδια ώρα, 18 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πορείας για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, μεταξύ των οποίων και ύποπτος που βρέθηκε να κρατά μαχαίρι. Πέντε υπερεθνικιστές συνελήφθησαν γιατί πετούσαν αντικείμενα και χτύπησαν δημοσιογράφους.

Σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια μέρα γίνονται επεισόδια στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς είναι η επέτειος της κατάληψής της στον πόλεμο του 1967. Και φέτος, ακραίοι έποικοι γιορτάζουν την ημέρα αυτή διαδηλώνοντας στις γειτονιές των Αράβων και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θάνατος στους Άραβες».

Παράλληλα, σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων για συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια (φωτ.) δήλωσε ότι η οργάνωση θα αντιμετωπίσει «σοβαρά και θετικά» οποιαδήποτε πρόταση βασίζεται στην πλήρη διακοπή του πολέμου, στην πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και στην απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα για τους ομήρους. 

Η Χαμάς δεν έχει ακόμη απαντήσει επίσημα στην πρόταση για απελευθέρωση ομήρων και κατάπαυση πυρός που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Με πληροφορίες από Times of Israel, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v