Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Κάθειρξη 20 ετών στον φιλοκούρδο δήμαρχο της Χακάρι

Ο 53χρονος Μεχμέτ Σιντίκ Ακίς, συνελήφθη τη Δευτέρα, κατηγορούμενος για σχέσεις με το PKK, δύο μήνες μετά την εκλογή του. «Ξέρω πως η δίκη είναι πολιτική», δήλωσε στο πλημμελειοδικείο.

Τουρκία: Κάθειρξη 20 ετών στον φιλοκούρδο δήμαρχο της Χακάρι

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα φιλοκούρδο δήμαρχο μιας πόλης στη νοτιοανατολική Τουρκία σε φυλάκιση σχεδόν 20 ετών για φερόμενες διασυνδέσεις με τους Κούρδους μαχητές, όπως ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 53χρονος Μεχμέτ Σιντίκ Ακίς, δήμαρχος της Χακάρι, στα σύνορα με το Ιράν και το Ιράκ, συνελήφθη προχθές, Δευτέρα, με την κατηγορία ότι κατείχε υψηλόβαθμη θέση στο εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK)).

"Ξέρω πως η δίκη είναι πολιτική", ανέφερε σήμερα ο Ακίς στη δήλωσή του στο πλημμελειοδικείο της Χακάρι. Ο δήμαρχος αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Το φιλοκουρδικό κόμμα του, το DEM (Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών), το τρίτο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα, ανέφερε στο X πως η ετυμηγορία είναι "άκυρη". Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν το DEM για διασυνδέσεις με το PKK, κατηγορία την οποία αρνείται.

Ο Ακίς αντικαταστάθηκε τη Δευτέρα από τον κρατικό κυβερνήτη, δύο μήνες μετά τη νίκη του στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Έπειτα από προηγούμενες δημοτικές εκλογές, η Τουρκία συνέλαβε φιλοκούρδους δημάρχους, απομακρύνοντας ουσιαστικά όλους από τις θέσεις τους και αντικαθιστώντας τους με κρατικούς αξιωματούχους, λόγω κατηγοριών για διασυνδέσεις με το PKK.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, το DEM επιβεβαίωσε τη περιφερειακή δύναμή του, κερδίζοντας 10 επαρχίες στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία.

Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια του αντάρτικου του PKK εναντίον του τουρκικού κράτους, που ξεκίνησε το 1984.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v