Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Σφήνα σε NYSE και Nasdaq το νεοσύστατο χρηματιστήριο του Τέξας

Εχει τη στήριξη δεκάδων επενδυτών και πολλών εκατ. δολαρίων, με στόχο να καταστεί δυνατός παίκτης εταιρικής χρηματοδότησης σε παναμερικανικό επίπεδο. Καλοβλέπει τον κλάδο ETF.

ΗΠΑ: Σφήνα σε NYSE και Nasdaq το νεοσύστατο χρηματιστήριο του Τέξας

Νεοπαγές Χρηματιστήριο του Τέξας συγκέντρωσε 120 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, μεταξύ αυτών οι BlackRock και Citadel Securities, με στόχο να χτυπήσει στα ίσια τα εμβληματικά αμερικανικά χρηματιστήρια NYSE και Nasdaq.

Ο Όμιλος TXSE συγκέντρωσε κεφάλαια από δεκάδες επενδυτές και «εξέχοντες επιχειρηματικούς ηγέτες απ' όλη τη χώρα», με την ελπίδα να γίνει «ο πιο καλά κεφαλαιοποιημένος νεοεισερχόμενος χρηματιστηριακός παίκτης» και να επιδιώξει την αναγνώριση των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών αρχών, σύμφωνα με ανάρτηση του Τζέιμς Λι, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του, στο LinkedIn. Εδρα του νέου χρηματιστηρίου θα είναι το Ντάλας.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι το Χρηματιστήριο του Τέξας, με το πολύπειρο χρηματοοικονομικό στέλεχος Τζέιμς Λι στο τιμόνι, προγραμματίζει να ξεκινήσει συναλλαγές το 2025, με τις πρώτες εισαγωγές το 2026.

Το «χρηματιστήριο του αμερικανικού νότου» περιγράφει τον εαυτό του στον ιστότοπό του ως ένα «πλήρως ηλεκτρονικό, εθνικό χρηματιστήριο τίτλων» που θα φιλοξενεί εισηγμένες εταιρείες και τον αναπτυσσόμενο κλάδο των ETF, ο οποίος έχει συλλέξει 8,6 τρισ. δολάρια αμφισβητώντας την κυριαρχία της πολύ μεγαλύτερης αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων των ΗΠΑ.

Το Τέξας επιδιώκει ολοένα και περισσότερο να πλασαριστεί ως κόμβος εταιρικής χρηματοδότησης, σημειώνουν οι Financial Times. Η πολιτεία θέσπισε πέρυσι νόμο για τη σύσταση Επιχειρηματικού Δικαστηρίου εκδίκασης εμπορικών υποθέσεων στις οποίες διακυβεύονται άνω των 5 εκατ. δολαρίων, ως εναλλακτική έναντι των καθιερωμένων hotspots εταιρικού δικαίου στις ΗΠΑ, σε Νέα Υόρκη και Ντέλαγουερ.

Το Ντέλαγουερ, σημειωτέον, έχει στοχοποιηθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, μεγιστάνα Έλον Μασκ, του οποίου το πακέτο αποδοχών ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων προσβλήθηκε σε δικαστήριο της εν λόγω πολιτείας.

Το Χρηματιστήριο του Τέξας, ωστόσο, θα δυσκολευτεί να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία των NYSE και Nasdaq, των δύο ογκόλιθων στην αμερικανική αγορά μετοχών. Εξάλλου, η BlackRock, η Citadel και πολλά άλλα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει και στο παρελθόν νέες ή εναλλακτικές αγορές, όπως το Members Exchange.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v