Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βλάπτει σοβαρά την Gazprom

Δυσοίωνες προβλέψεις από τη ρωσική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Χάθηκαν πωλήσεις προς την Ευρώπη που δεν θα αναπληρωθούν για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βλάπτει σοβαρά την Gazprom

Η Gazprom είναι απίθανο να ανακτήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου που χάθηκαν ως αποτέλεσμα της πλήρους εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία για τουλάχιστον μια δεκαετία, σύμφωνα με έκθεση του ρωσικού ενεργειακού ομίλου.

Οπως μεταδίδουν οι Finacial Times, oι εξαγωγές της εταιρείας προς την Ευρώπη θα είναι κατά μέσο όρο 50 δισ. έως 75 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2035, μόλις το ένα τρίτο των προπολεμικών επιπέδων, προβλέπει η έρευνα.

Αν και η Gazprom ελπίζει ότι ένας νέος αγωγός προς την Κίνα μπορεί να βοηθήσει να αναπληρώσει τις χαμένες ευρωπαϊκές εξαγωγές, η χωρητικότητά του θα είναι μόνο 50 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Επίσης, οι τιμές στην ασιατική χώρα είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι στην Ευρώπη, αναφέρει η έκθεση, ενώ δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία για την κατασκευή του.

"Οι κύριες συνέπειες των κυρώσεων για την Gazprom και την ενεργειακή βιομηχανία είναι η συρρίκνωση των εξαγωγικών όγκων, οι οποίοι θα αποκατασταθούν στο επίπεδο του 2020 το νωρίτερο το 2035", έγραψαν οι συντάκτες του εγγράφου.

Η έκθεση 151 σελίδων, η οποία ανατέθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας και συντάχθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, είναι από τις πιο ειλικρινείς αναγνωρίσεις μέχρι σήμερα για το πώς οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας έχουν βλάψει τη Gazprom και τον ευρύτερο ρωσικό ενεργειακό τομέα.

"Είναι πολύ δυσοίωνη", δήλωσε η Ελίνα Ριμπάκοβα, μη μόνιμη ανώτερη συνεργάτης στο Ινστιτούτο Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά με έδρα την Ουάσινγκτον, αφού διάβασε την έρευνα. "Η Gazprom βρίσκεται σε αδιέξοδο και το γνωρίζει πολύ καλά".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v